În urma unei acţiuni de amploare organizată de FBI, numită „vinerea neagră”, jucătorii de poker se grăbesc să îşi retragă banii de pe cele mai mari site-uri de poker din lume. FBI a anunţat, vineri, că a pus sub acuzare 11 oameni, inclusiv fondatorii principalelor companii de poker pe internet din Statele Unite, pentru fraudă bancară, spălare de bani şi pariuri ilegale, arată Sidney Morning Herald.
Potrivit sursei precizate, companiile de poker ar fi spălat banii folosind conturi bancare ilegale. Pariurile online în Statele Unite sunt ilegale. Tzvetkoff a fost acuzat că a creat un sistem ilegal care a putut permite site-urilor străine să accepte milioane de dolari de la cartofori americani, ascuzând faptul că veniturile pariurilor proveneau de la companii inexistente şi conturi din afara SUA.
În urma acţiunii desfăşurate de FBI, site-urile PokerStars, Full Tilt Poker şi Absolute Poker au fost închise, nemaiputând fi accesate de pe domeniile .com. Site-urile şi-au mutat în acest moment activitatea pe domeniul .eu. În acest moment nu funcţionează nici adresele speciale pentru România, care aveau terminaţia .com/ro.
Anunţul FBI apare în momentul în care un utilizator încearcă să acceseze site-urile mai sus amintite de pe adresa .com.
Australianul Daniel Tzvetkoff este cel care a dezvăluit informaţiile autorităţilor, magnat cu afaceri online, care a fost arestat anul trecut, riscând o pedeapsă de 75 de ani în închisoare.
Tzvetkoff, în vârstă de 28 de ani, cu o avere estimată în 2008 la 80 milioane de dolari, a fost arestat în aprilie 2010, în timp ce se afla la o conferinţă despre plăţi pe internet, acuzat că a organizat o acţiune de spălare de bani în valoare de 540 milioane de dolari. Cu toate că, la momentul respectiv australianul declarase faliment, autorităţile americane îl suspecatu că ar avea 100 milioane de dolari ascunşi.
Daniel Tzvetkoff, care risca o pedepasă de 75 de ani în închisoare, a fost eliberat, în iunie, fără audieri pentru cauţiune. Potrivit sursei precizate, acesta oferise, în schimbul libertăţii sale, informaţii despre fondatorii site-urilor de poker.
Acum, cei 11 fondatori riscă 30 de ani de închisoare.
Răspunsul site-ului Full Tilt Poker a fost acela că pokerul online este „un joc de pricepere” şi este legal în Statele Unite, dar a suspendat jocul cu „bani reali” până când cazul va fi elucidat.
De asemenea, Full Tilt Poker a anunţat că îşi continuă serviciile în afara Statelor Unite ale Americii.
PokerStars a făcut declaraţii asemănătoare, susţinând că plăţile lor sunt în siguranţă. Directorul executiv al Poker Players Alliance a declarat că acţiunea FBI este o „declaraţie de război împotriva pokerului şi celor care îl joacă”.