Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Japonia

Cutremur cu magnitudinea 6,4 în Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit, luni dimineață, coasta de est a Japoniei, potrivit Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS), dar nu a fost emisă nici o alertă de tsunami.

Epicentrul cutremurului a fost la 41,7 kilometri în Pacific, la mai puțin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

USGS a precizat că riscul de pierderi omenești și pagube materiale este redus.

Nu a fost emisă nici o alertă de tsunami după ce mișcarea tectonicăa avut loc la scurt timp după ora locală 17.30, a declarat agenția japoneză de știri Kyodo, citată de ouest-france.fr.

Cutremur cu magnitudinea 9 în 2011

În 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0 a zguduit arhipelagul. Seismul a fost urmat de un tsunami, s-a soldat cu peste 28.000 de decese.

Acesta este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei.

Cutremurul a avut epicentrul în apropierea coastei de est a Japoniei, la adâncimea de 30 de kilometri, producându-se la 97 de kilometri est de localitatea Ishinomaki şi 90 de kilometri sud-est de oraşul Kesennuma.

Peste 10 replici au avut loc, la intervale de 10 minute, după prima mişcare tectonică.

Ulterior, două valuri tsunami cu înalţimi între patru şi şase metri au lovit coasta de nord a Japoniei, inundând toată regiunea.

Seismul a fost resimţit şi la 380 de kilometri distanţă, în Tokio, unde s-a produs un tsunami de patru metri, care a produs incendii în unele clădiri, iar zeci de maşini au fost luate de apă.

Cutremurul a declanșat o alertă de tsunami și în țările învecinate: Noua Zeelandă, Australia, Rusia, Guam, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Hawaii, Marianele de Nord și Taiwan.

În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima.

Prim-ministrul japonez a declarat pe 11 martie, că centralele nucleare au fost oprite și că nu s-au înregistrat scurgeri de substanțe radioactive.

Mai mult, ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului.

Totodată, în urma seismului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară cutremurului.

Cutremur de 6,2 magnitudine în Japonia, lângă Fukushima, în 2019

În august 2019, un cutremur de 6,2 magnitudine s-a produs în estul Japoniei.

Epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 60 de kilometri de prefectura Fukushima, la o adâncime de 50 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit cel mai puternic în orașele Minamisoma și Soma.

Japonia, pe ”inelul de foc”

Japonia este situată pe „inelul de foc” din Pacific, un arc de activitate seismică intensă care se extinde în sud-estul Asiei și în zona Pacificului.

Două treimi din acest cerc se află în arcurile insulare din Pacificul de Vest, iar restul pe țărmurile pacifice ale celor două Americi.

Cercul de Foc al Pacificului este o suprafață frecventată de cutremure și erupții vulcanice care încercuiesc Oceanul Pacific.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`