Curtea Supremă a SUA a devenit o forță centrală pentru alegerile din 2024, în condițiile în care judecătorii au de tranșat mai multe spețe care îl vizează pe Donald Trump, omul care conduce detașat cursa pentru nominalizarea candidatului republican.
Curtea Supremă a fost implicată în mai multe controverse electorale în acest secol, iar în 2000 a stabilit chiar câștigătorul scrutinului prezidențial, printr-o decizie controversată care i-a dat mandatul lui George W. Bush, amintește CNN.
Jurnaliștii americani spun că tot Curtea Supremă ar putea decide alegerile și în 2024.
Mai întâi, judecătorii vor trebui să stabilească dacă Donald Trump este eligibil pentru cursa prezidențială și dacă are imunitate pentru a nu fi anchetat de procurorul special Jack Smith, două controverse generate de scandalul de la alegerile din 2020, care a culminat cu violențele de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.
„Acestea sunt spețe pe care în general Curtea Supremă are capacitatea de a le evita, dar care chiar se prezintă drept controverse naționale înaintea curții mai degrabă decât să fie curtea cea care abordează chestiuni controversate”, a explicat Justin Levitt, specialist în legislație electorală la Loyola Law School, pentru CNN.
Curtea Supremă a statului Colorado a decis, marți, cu o majoritate de 4-3, că Donald Trump nu este eligibil din punct de vedere constituțional pentru a candida la alegerile din 2024 în acest stat întrucât acțiunile sale de pe 6 ianuarie 2021 se încadrează la Al 14-lea Amendament, cel care le interzice insurecționiștilor să dețină funcții publice.
Anticipând apelul lui Trump, judecătorii din Colorado au intrat în pauză până pe 4 ianuarie. Odată ce Trump va contesta decizia, pauza se va extinde până în momentul în care Curtea Supremă a SUA va decide dacă preia cazul – și, dacă o face, până când va pronunța decizia finală.
În aceste condiții, decizia celei mai înalte curți din țară va stabili ce se întâmplă la alegerile generale, nu la cele primare.
„Ceea ce este remarcabil la această decizie (din Colorado, n.r.) este că au abordat fiecare chestiune care a fost invocată împotriva ei, știind că toate acestea vor ajunge la Curtea Supremă a SUA”, a spus Nick Akerman, fost procuror în scandalul Watergate.
„Nu impactează numai Colorado. Impactează toate cele 50 de state. Așa că acest lucru va trebui să fie decis de Curtea Supremă”, a adăugat Akerman.