Curtea Internațională de Justiție a ONU examinează acuzația de genocid a Israelului asupra civililor din Gaza depusă de Africa de Sud

Curtea Internațională de Justiție a ONU examinează acuzația de genocid a Israelului asupra civililor din Gaza depusă de Africa de Sud

Curtea Internațională de Justiție a ONU examinează un proces deschis de Africa de Sud în care acuză Israelul că a comis genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

Israelul a respins cu vehemență acuzația ca fiind „fără temei”

Africa de Sud solicită instanței să ordone Israelului să oprească operațiunile militare din Gaza. CIJ va emite doar o opinie cu privire la acuzația de genocid, deoarece cazul nu este un proces penal, deși este urmărit cu atenție de întreaga lume.

Au existat câteva izbucniri furioase în afara Palatului Păcii al CIJ, joi, în timp ce poliția olandeză se străduia să țină la distanță grupurile de susținători palestinieni și israelieni.

Demonstrație Haga, sursă foto: captură YT

Sute de oameni fluturând steaguri palestiniene s-au adunat în fața CIJ, cerând încetarea focului. Susținătorii israelieni au instalat un ecran care arată imagini cu unii dintre ostatici încă reținuți în Gaza.

Africa de Sud își prezintă cazul joi, iar Israelul își va prezenta apărarea vineri

În declarația sa, Africa de Sud spune că acțiunile Israelului „sunt menite să provoace distrugerea unei părți substanțiale a grupului național, rasial și etnic palestinian”.

Se mai spune că acțiunile Israelului includ „uciderea palestinienilor din Gaza, provocându-le vătămări corporale și psihice grave și impunerea acestora condiții de viață astfel concepute încât să ducă la distrugerea lor fizică”.

Africa de Sud solicită ca „măsurile provizorii” să fie implementate de către instanță în regim de urgență, inclusiv ca Israelul să înceteze toate activitățile militare din Gaza.

CIJ este instanța supremă a ONU, cu sediul la Haga. Hotărârile sale sunt, teoretic, obligatorii din punct de vedere juridic pentru țările care fac parte din CIJ – care includ Israel și Africa de Sud – dar nu sunt aplicabile.

Viața lor se schimbă într-o secundă – părinții, frații și bunicii lor sunt uciși și nimic din viața lor nu mai este la fel, sursă foto: captură YT

În 2022, instanța a ordonat Rusiei „suspendarea imediată a operațiunilor militare” din Ucraina, ordin care a fost ignorat.
Conform dreptului internațional, genocidul este definit ca săvârșirea unuia sau mai multor acte cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios.

Spre deosebire de Curtea Penală Internațională (CPI), CIJ nu poate urmări persoane pentru infracțiuni precum genocidul, dar opiniile sale au greutate în rândul ONU și alte instituții internaționale.

Miercuri, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat: „Opoziția noastră față de masacrarea oamenilor din Gaza ne-a determinat ca țară să ne adresăm CIJ”.

Președintele israelian Isaac Herzog a calificat acuzațiile „atroce și absurde”

„Vom fi la Curtea Internațională de Justiție și vom prezenta cu mândrie cazul nostru de utilizare a autoapărării… conform dreptului umanitar”, a spus el.

El a adăugat că armata israeliană „face tot posibilul în circumstanțe extrem de complicate pe teren pentru a se asigura că nu vor exista consecințe nedorite și nicio victimă civilă”.

CIJ s-ar putea pronunța rapid cu privire la cererea Africii de Sud ca Israelul să-și suspende campania militară – dar o decizie finală asupra faptului că Israelul comite genocid ar putea dura ani.

William Schabas, profesor de drept internațional care a prezidat un comitet al ONU care investighează conflictul Israelului cu Hamas în 2014, a declarat că există șanse mici pentru ca instanța să emită o ordonanță împotriva Israelului.

El a declarat pentru BBC că Africa de Sud trebuie să „demonstreze că există elemente care susțin cazul său”, pentru ca instanța să emită un ordin, deși acest lucru nu ar implica „luarea unei decizii definitive dacă are loc sau nu genocid”.

Africa de Sud este extrem de critică față de uciderea civililor din Gaza

Africa de Sud a fost extrem de critică față de operațiunea militară a Israelului în Gaza, iar Congresul Național African, care conduce, are o istorie lungă de solidaritate cu cauza palestiniană.

Congresul Național African vede paralele cu lupta sa împotriva apartheidului – o politică de segregare rasială și discriminare impusă de guvernul minorității albe din Africa de Sud împotriva majorității negre a țării, până la primele alegeri democratice, în 1994.

În Gaza, peste 23.350 de oameni au fost uciși, potrivit ministerului sănătății, de când războiul a început după atacurile Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului. În aceste atacuri au fost ucise aproximativ 1.300 de persoane – în principal civili – și alte aproximativ 240 de persoane luate ostatici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)