Curtea de Conturi Europeană critică agențiile UE pentru că au eșuat să prevină conflictul de interese în cazul angajaților
Curtea de Conturi Europeană (ECA) a criticat joi agenţiile Uniunii Europene pentru că nu a prevenit practica aşa-numitelor “uşi rotative” (revolving doors), prin care unii oficiali europeni, după ce părăsesc posturile din cadrul acestor agenţii, se angajează în sectorul privat pe posturi ce au legătură cu activitatea lor anterioară.
Curtea de Conturi Europeană, critică agențiile UE
Potrivit unui raport întocmit în 2017 de Transparency International, aproximativ jumătate dintre comisarii europeni de până atunci şi o treime dintre europarlamentari au lucrat după terminarea mandatului lor pentru entităţi de lobby din cadrul UE.
UE are peste 40 de agenţii, unde activează 14.500 de angajaţi, respectiv circa 17% din totalul funcţionarilor europeni, iar bugetele lor însumate depăşesc patru miliarde de euro.
Agenţiile UE – mai ales cele cu puteri de reglementare şi legături cu industriile – sunt în mod special expuse risculuide conflict de interese ale angajaților, întrucât firme de lobby şi sectoare ale mediului de afaceri caută să angajeze oficiali care au contacte şi informaţii privilegiate.
Curtea de Conturi a UE constată de asemenea că numai nouă agenţii ale UE au anumite reguli interne referitoare la practica de ”revolving doors”.
Însă deşi Comisia are astfel de reguli, ele nu au împiedicat apariţia unor situaţii de potenţiale conflicte de interese, cum a fost cel al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care după ce a părăsit acest post s-a angajat la banca Goldman Sachs, ori cel al fostei comisare europene pentru concurenţă, Neelie Kroes, acuzată de activităţi de lobby pentru compania Uber.
”De fiecare dacă când se întâmplă, reputaţia UE este afectată”, subliniază ombudsmanul european, Emily O’Reilly, care a amintit în acest sens că euroscepticii au exploatat cazul Barroso în campania pentru Brexit.