Curtea de Conturi a UE, semnal de alarmă privind riscul de fraudă cu fonduri pentru redresare după pandemie

Curtea de Conturi a UE, semnal de alarmă privind riscul de fraudă cu fonduri pentru redresare după pandemie
Foto: pixabay

Curtea de Conturi a Uniunii Europene (CCE) avertizează că fondurile europene din cadrul planului de redresare și reziliență, în valoare de 750 de miliarde de euro, în contextul pandemiei de COVID-19 ar putea fi supuse fraudelor și abuurilor.

„Cu cât mai repede ajung banii la oameni, cu atât mai mari sunt riscurile. Este inevitabil”, a declarat preşedintele CCE, Klaus-Heiner Lehne, apreciind că este foarte importantă crearea unui sistem eficient de verificare.

Avertisment transmis de Curtea de Conturi a Uniunii Europene

Pachetul de stimulente sub formă de împrumuturi şi granturi ar trebui să ajute cele 27 de state membre ale UE să relanseze economiile afectate de epidemie. Comisia Europeană speră că programul va fi funcţional din iulie. Împreună cu bugetul pe termen lung al Uniunii, până în 2027 ar trebui să se ajungă la un total de 1800 de miliarde de euro.

Potrivit lui Lehne, din cauză că bugetul practic se dublează, creşte şi nevoia de monitorizare. În 2022, CCE va avea nevoie de încă 40 de angajaţi, pe lângă cei circa 900 deja angrenaţi în supravegherea modului în care se cheltuiesc fondurile europene.

„Vă asigur însă că vom putea urmări. Avem această îndatorire şi o vom îndeplini”, a asigurat oficialul.

Programul, blocat de Curtea Constituțională din Germania

Curtea Constituţională din Germania a anunțat recent că preşedintele ţării nu poate semna legea care ratifică Fondul de Redresare al Uniunii Europene până când nu analizează un apel de urgenţă împotriva planului de investiţii finanţat prin imprumuturi, transmite Reuters.

Comunicatul Curţii Constituţionale, publicat după ce ambele camere ale Parlamentului au ratificat legea în această săptămână, nu oferă un interval de timp în care poate fi aşteptată o decizie legală.

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, susţinător al proiectului, a declarat că Fondul marchează primul pas către o ”uniune fiscală” în care statele membre vor transfera mai multe competenţe la Bruxelles în afara bugetelor naţionale.

Cinci reclamanţi au depus vineri o plângere la instanţa de top din Germania împotriva fondului UE, a declarat anterior un purtător de cuvânt al curţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)