Curtea de Conturi a UE: Problemele de mediu nu sunt îndreptate din banii companiilor poluatoare, ci ai oamenilor⁩

Publicat: 06 07. 2021, 14:35
Poluarea aerului. Sursa foto: Pixabay

Contribuabilii sunt prea des obligați să plătească pentru a curăța daunele aduse mediului în timp ce companiile responsabile evită costurile, a declarat luni Curtea de Conturi Europeană, potrivit Reuters.

Comisia va propune în acest an reguli pentru a forța companiile să găsească și să rezolve riscurile pentru drepturile omului și pentru protecția mediul în lanțurile lor de aprovizionare.

Dar, până în prezent, reglementările UE au un istoric problematic în ceea ce privește responsabilizarea poluatorilor cu privire la daunele cauzate mediului în Europa. În unele cazuri, companiile nu sunt obligate să repare daunele, au spus auditorii într-un raport.

„Poluatorii trebuie să plătească pentru daunele cauzate mediului înconjurător”, a spus autorul raportului Viorel Stefan. „Până în prezent, însă, contribuabilii europeni au fost mult prea des obligați să suporte costurile pe care poluatorii ar fi trebuit să le plătească”.

Auditorii au analizat un eșantion de 42 de proiecte de curățare a mediului, susținute de 180 de milioane de euro (214 milioane de dolari) din fondurile UE, pentru a remedia probleme precum poluarea industrială și depozitele de deșeuri contaminate din Italia, Polonia și Portugalia.

Aproximativ o treime din bani au fost cheltuiți pentru poluarea în zona siturilor contaminate care au fost avariate cu atât de mult timp în urmă, încât poluatorii nu pot fi identificați sau găsiți responsabili. În alte cazuri, contribuabilii din UE au plătit pentru curățenie, deoarece compania responsabilă era insolvabilă.

Auditorii au spus că UE ar trebui să închidă lacunele din legislație care să permită companiilor să scape de responsabilități. Aceasta ar putea include reducerea limitelor de emisii pe care instalațiile industriale mari trebuie să le respecte pentru a obține un permis de funcționare.

Legislația UE responsabilizează companiile atunci când cauzează daune „semnificative” asupra mediului, dar auditorii au spus că legea are nevoie de o definiție mai specifică a acestor daune.

De asemenea, Bruxelles-ul ar putea lua în considerare legislația care să impună companiilor să aibă asigurări, rezerve de numerar sau un alt tip de garanție pentru a se asigura că, dacă cauzează daune mediului, sunt în măsură să plătească costurile, au spus auditorii.