Curtea Constituțională din Peru a ordonat eliberarea fostului președinte Alberto Fujimori

Curtea Constituțională din Peru a ordonat eliberarea fostului președinte Alberto Fujimori

Curtea Constituțională din Peru a dispus marți eliberarea fostului președinte Alberto Fujimori, în vârstă de 85 de ani, care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității comise sub supravegherea sa.

Decizia de eliberare e definitivă

O hotărâre judecătorească citată de AFP a dispus eliberarea „imediată” sub supraveghere a lui Fujimori, care a fost președinte din 1990 până în 2000. El a fost închis din 2009 pentru masacrele comise de echipele armatei în 1991 și 1992 în care 25 de persoane au fost ucise în presupuse operațiuni antiteroriste.

În februarie, Fujimori a fost internat la spital, suferind din cauza unor bătăi neregulate ale inimii. Decizia de marți a restabilit grațierea acordată fostului președinte din motive umanitare – care a fost revocată de Curtea Supremă în 2019.

Anul trecut, Curtea Constituțională a dispus din nou eliberarea lui pe motive umanitare, dar Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a cerut Peru să nu-l elibereze, iar Lima a fost de acord.

Fujimori a fost pus sub acuzare în noiembrie 2000 pe motiv de „incapacitate morală” și a fost acuzat de corupție. Fugise în Japonia cu o zi înainte și și-a dat demisia prin fax.
Decizia de marți nu poate fi atacată cu recurs.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)