Curtea Constituțională a Poloniei a decis joi că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării

Curtea Constituțională a Poloniei a decis joi că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituția țării
Foto - Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Tribunalul constituțional al Poloniei a decis că unele legi ale UE sunt în conflict cu constituția țării, făcând un pas major către un „Polexit legal” cu consecințe de anvergură pentru finanțarea Varșoviei și relațiile viitoare cu blocul, scrie Reuters.

Tribunalul, a cărui legitimitate este contestată după mai multe numiri ale judecătorilor loiali partidului naționalist  aflat la putere, a declarat că unele dispoziții ale tratatelor UE și ale hotărârilor instanțelor UE s-au confruntat cu cea mai înaltă lege a Poloniei, adăugând că instituțiile UE „acționează dincolo de sfera de aplicare a competențelor lor „.

„Aceasta este o revoluție juridică”, a spus René Repasi, profesor de drept internațional și european la Universitatea Erasmus din Rotterdam. „Desigur, este o instanță capturată, dar acesta este cel mai îndepărtat pas către o ieșire legală din UE făcută vreodată de o instanță națională”.

Într-o reacție inițială puternic formulată, Comisia Europeană a declarat că decizia de joi a ridicat „îngrijorări serioase”.

Comisia a adăugat că hotărârile curții de justiție europene sunt „obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv instanțele naționale” și a spus că „nu va ezita să facă uz de puterile sale în temeiul tratatelor pentru a proteja aplicarea uniformă și integritatea legii uniunii „.

În ciuda sondajelor de opinie care arată că peste 80% dintre polonezi susțin statutul de membru al UE, guvernul polonez condus de PiS este implicat într-o serie de dispute care se extind și sunt din ce în ce mai acerbe cu blocul format din 27 de membri pe probleme care variază de la reformele judiciare și libertățile mass-media la drepturile LGBT.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a adus cazul în martie, susținând că Bruxellesul nu are dreptul să intervină în sistemele judiciare ale statelor membre ale UE, iar reformele guvernului au fost necesare pentru a elimina influențele din era comunistă.

Varșovia neagă că ar avea vreo influență asupra deciziilor judecătorești, însă guvernul a fost acuzat pe scară largă că a politizat instanțele, inclusiv tribunalul, care a început să audieze cazul în august, dar a amânat de două ori decizia sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`