Cursa pentru vaccinul anti-coronavirus și lupta spionilor pentru informațiile ce ar putea face diferența. Fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să afle ce pun la cale restul

Publicat: 07 09. 2020, 08:48
foto: Pixabay

Cursa pentru vaccinul anti-coronavirus asmute spionii unul împotriva celuilalt, potrivit The New York Times, care notează că războaiele de informații cu privire la un astfel de ser s-au intensificat pe măsură ce Rusia și China și-au extins eforturile de a fura munca americană, atât la nivelul institutelor de cercetare, cât și în companii.

Cursa pentru vaccinul anti-coronavirus și lupta spionilor pentru informațiile ce ar putea face diferența

Hackerii chinezi de informații intenționau să fure date despre vaccinul împotriva noului coronavirus, astfel că au luat în vizor ceea ce credeau că va fi o țintă ușoară. În loc să meargă după companiile farmaceutice, au preferat să desfășoare misiuni de recunoaștere digitală la Universitatea din Carolina de Nord și la alte instituții de acest gen, care fac cercetări de nivel înalt.

Totuși, ei nu erau singurii spioni puși pe treabă. Serviciul rus de informații SVR a vizat rețele care se ocupă cu cercetarea unui vaccin, din SUA, Canada și Marea Britanie. Eforturile de spionaj au fost detectate în premieră de o agenție britanică de spionaj, care monitoriza cablurile internaționale de fibră optică.

La rândul său, Iranul și-a accelerat tentativele de a fura informații despre cercetarea vaccinului, iar Statele Unite și-au intensificat propriile eforturi de a monitoriza activitățile de spionaj ale adversarilor lor, întărind defensiva.

Pe scurt, fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să afle ce pun la cale restul.

Pentru agențiile de informații din lume, pandemia de coronavirus a generat una dintre cele mai rapide schimbări de misiuni pe timp de pace din vremurile recente, asmuțindu-le una împotriva celeilalte într-un nou mare joc spion vs. spion, potrivit interviurilor cu actuali și foști oficiali din sector și cu alte persoane relevante în această chestiune.

Fiecare serviciu major de spionaj de pe glob încearcă să afle ce pun la cale restul

Aproape fiecare adversar al Statelor Unite și-a intensificat tentativele de a fura munca de cercetare americană, în timp ce, în schimb, Washingtonul a încercat să își protejeze universitățile și corporațiile care sunt răspunzătoare de munca avansată, susține publicația.

Colectarea de informațiiNATO, care în general vizează mișcările tancurilor ruse și ale celulelor teroriste, și-aextins ariapână la examinareaeforturilorKremlinului de a fura muncă de cercetare despre un vaccin, potrivit unui oficial occidental care a fost informat pe această temă.

Competiția este o reminescență a cursei pentru spațiu, când Uniunea Sovietică și America s-au bazat pe serviciile lor de informații pentru a încerca să nu piardă pasul în lupta pentru atingerea unui moment de referință în istoria omenirii. Cu toate acestea, deși cursa pentru spațiu din Războiul Rece s-a întins pe câteva decenii, calendarul pentru a asigura datele necesare despre tratamentele împotriva COVID-19 e comprimat drastic, în condițiile în care nevoia de un vaccin pare să devină tot mai urgentă în fiecare zi.

„Ar fi surprinzător dacă nu ar încerca să fure cea mai valoroasă cercetare biomedicală în desfășurare la acest moment”, afirma John C. Demers, un oficial de top din Departamentul de Justiție, despre China în urmă cu o lună, la un eveniment desfășurat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Valoroasă dintr-un punct de vedere financiar și de neprețuit dintr-o perspectivă geopolitică”, mai completa el.