CURAJ și SOLIDARITATE: Un pompier român a apărat urnele la votul pentru independența Cataloniei (FOTO)
După ce știrile despre Marcela Topor, nevasta româncă a liderului separatist al Catalonia, au fost cap de afiș zile la rând, iese la iveală și implicarea directă a unor etnici români în evenimentele care au dus la proclamarea independenței provinciei separatiste. Comunitatea românilor din Spania este una considerabilă, iar participarea lor directă la aceste evenimente este firească.
Astfel, un alt compatriot care s-a făcut remarcat în aceste zile Alin Eftenoiu are 30 de ani și este pompier voluntar într-un localitate din provincia spaniolă Catalunya.
Acesta a povestit, în exclusivitate pentru stiridiaspora.com, cum a apărat urnele în cursul votului pentru independență al catalanilor: „Am fost acolo în localitatea La Granadella unde sunt afiliat la parcul de pompieri voluntari și am asigurat zona de vot de la prima oră de dimineața și până la încheierea și numărătoarea voturilor. Am avut noroc, poliția autonomă a Catalunyei "Mossos d'esquadra" a fost prezentă și s-a purtat destul de frumos, poliția statului spaniol nu a făcut act de prezență acolo, în această localitate.”
Alin istorisește faptul că s-a speriat când a văzut luptele de strada din marile orașe și este de părere că reacția autorităților a fost exagerată: „Aveam clar că nu vom riposta cu violență la violența lor, doar cu rezistență și pacifism. Am avut noroc și nu s-au prezentat forțe de ordine spaniole. A fost o reacție disproporționată din partea lor.”
Românii care muncesc în Spania se tem că după proclamarea independenței Cataloniei, primele măsuri ale Guvernului spaniol ar putea fi împotriva imigranților. Alin, însă, este optimist: „Eu personal cred că nimeni, niciun român nu va fi obligat să părăsească Catalunya, nevoiți? Nici atât nu văd de ce ar fi nevoiți, normal la început va fi greu, toate începuturile sunt grele, dar în final țara aceasta are un viitor sigur mai bun cu atât cât generează multă bogăție. Din păcate prea mare parte se trimite la guvernul central din Madrid și de acolo vine foarte puțin înapoi. Dacă impozitele o să rămână în Catalunya sigur ne vom descurca mai bine.”
Alin Eftenoiu a ajuns în Spania cu 11 ani în urmă. Acum lucrează ca șef de trafic la o companie de transport internațional și pompier voluntar la Generalitat de Catalunya.