Cum vor fi deschise școlile în celelalte țări din Uniunea Europeană

Publicat: 18 08. 2020, 14:48
Foto: Pixabay

Cât de pregătite sunt școlile din România să-și primească elevii înapoi după criza epidemiei de coronavirus? Ce măsuri vor lua celelalte țări membre ale Uniunii Europene pentru deschiderea unităților școlareîn contextul începerii noului an școlar 2020-2021?

Ce măsuri se vor lua în școlile din Europa

În ultima perioadă de timp, în București au fost depistate peste 2000 de cazuri, cu o medie de 130 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă mai puțin de un caz la o mie de locuitori.Bucureștiul ar ajunge în zona roșie dacă noile cazuri raportate ar depăși 3 la mia de locuitori, ceea ce ar duce la 5700 de cazuri în două săptămâni și 407 de infectări noi, raportate zilnic.

La fel ca marile cancelarii occidentale, România se pregătește, deci, pentru un an școlar care să înceapă în forma sa fizică.

Ministerul Educației și Inspectoratele școlare teritoriale pregătesc și soluții paralele, dar strategiile nu sunt finalizate și niciun oficial nu poate spune deocamdată exact cum se vor desfășura lucrurile. Se discută despre venirea la școală în mai multe ture, cum se întâmpla în perioada comunistă când numărul elevilor crescuse foarte mult, dar infrastructura școlilor rămăsese pe loc, astfel încât erau școli în care elevii veneau în trei reprize. Pentru păstrarea distanței necesare e posibilă deci folosirea acestei soluții. Pe masa dezbaterilor se află și ideea de a muta unele materii online și de a le păstra pe cele vitale la clasă. Această idee e discutabilă, fiindcă adesea sunt considerate importante doar materiile care se dau la verificările esențiale, cele care țin de admiterea la liceu sau de Bacalaureat. Alte materii care dezvoltă cultura generală, sau anumite aptitudini, sunt de multe ori considerate de umplutură.

Deși reprezentanții Ministerului Educației au anunțat că au pregătite trei scenarii de redeschidere a școlile din țară, se pare că mai bine de20% din instituțiile de învățământ din România nu sunt pregătite să-și primească elevii înapoi după criza epidemiei declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Cum vor fi deschiseșcolileîn celelalte țări europene?Vezi cum procedează scoțienii, nemții, italienii, spanioliiși britanicii

După o pauză de aproximativ cinci luni de zile, unitățile școlare au început să se redeschidă în țările membre ale Uniunii Europene (UE). Fiecare stat are însă o abordare cu totul diferită față de regimul de siguranță medicală aplicat în funcție de situația epidemiologică proprie.

De exemplu, în Scoția a fost impus un regim relativ relaxat în care masca de protecție nu este obligatorie. În această țară, autoritățile competente au decis că doar cadrele medicale trebuie să respecte distanțarea socială.

Pe de altă parte, în Italia guvernul a avut o abordare ceva mai prudentă și a aplicat o paletă variată de măsuri de restricție, cu toate că a acordat și libertate decizională instituțiilor de învățământ.

În Germania, guvernul federal s-a limitat la a impune doar câteva reguli de organizare și a permis unităților școlare să decidă să decidă cu privire la purtarea măștilor de protecție.

Reamintim faptul căGermaniaeste una dintre țările care se confruntă cu o nouă creștere a infectărilor zilnice cuCOVID-19. La 1 august, autoritățile sanitare au raportat955 de cazuri noi. Acesta a fost cel mai mare număr de infectări în mai mult de două luni. Ultima oară când a fost înregistrat un număr similar de infectări a fost în data de 9 mai. Deși pandemia a fost adusă sub control în Germania la începutul verii, guvernul federal a avertizat cu privire la noile focare care au început să apară în ultimele săptămâni.

Institutul Robert Koch spune că printre motivele pentru care numărul de cazuri noi a început să crească din nou se numără relaxarea oamenilor în ce privește respectarea regulilor de distanțare și igienă, precum și intrarea în țară a mai multor călători care ar fi putut să aducă boala.

„Cifra de 955 de cazuri noi este alarmantă. Mai ales în condițiile în care nu e vorba de focare mari ci de mici grupuri de infectați”, a declarat ministrul german al economiei, Peter Altmaier, într-o postare pe Twitter.

În Spania situația reluării cursurilor școlare este încă incertă. Cel mai probabil, deciziile vor fi luate de fiecare regiune în parte. Cu toate avestea, guvernul a precizat că măștile de protecție sunt obligatorii. De asemenea, oficialii au mai spus că este luată în calcul reducerea numărului de elevi din fiecare clasă și distanțarea socială între bănci.