Cum vor ajunge mai rapid trupele americane pe flancul estic al NATO, inclusiv în România. Care sunt planurile alianței

Cum vor ajunge mai rapid trupele americane pe flancul estic al NATO, inclusiv în România. Care sunt planurile alianței
Sursă foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

Trupele americane vor ajunge mai rapid pe flancul estic al NATO, inclusiv în România, întrucât alianța pregătește mai multe coridoare terestre. Potrivit „The Telegraph”, în cazul unei confruntări directe cu rușii, militarii americani ar urma să ajungă în mai multe porturi din Europa, de unde se vor deplasa pe niște coridoare logistice prestabilite către flancul estic.

Trupele americane vor ajunge mai rapid pe flancul estic prin coridoarele pregătite de NATO

Primul port în care trupele americane vor debarca este cel din Rotterdam, iar ulterior vor fi distribuite către est. De asemenea, NATO ia în calcul debarcarea trupelor americane și în porturi din Italia, Grecia, Turcia și Norvegia, dacă inamicul ar distruge liniile de comunicație dinspre Rotterdam. Din Grecia și Turcia, convoaiele vor ajunge apoi în Bulgaria și România, pe flancul sud-estic, scrie Stirile Pro TV.

„Dislocarea cea mai complexă din punct de vedere al cantității, al greutății între ghilimele, echipamente grele, este problema dislocării trupelor americane. Trebuie să traverseze un ocean, să ajungă în porturile din Europa, să îmbarce pe garniturile de tren sau să execute deplasare pe roți și să ajungă într-un timp cât mai scurt pe granița de est, de aici și marea întrebare pe care ne-o punem în situația unui conflict: cât trebuie să reziste Rromânia până la sosirea forțelor principale? Apărarea României nu se va face cu 5 mii sau 7 mii de militari NATO”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

„Pregătirea unor coridoare terestre noi e menită să ajute la transferul rapid al militarilor aliați prin Europa centrală, ocolind piedicile birocratice locale”, se arată în declarația de pe X a unui colonel în rezervă american.

„Această mișcare strategică le permite forțelor NATO să reacționeze rapid dacă acțiunile agresive ale lui Putin se extind spre vest”, a mai precizat militarul.

La finalul lunii mai, Financial Times a anunțat că statele NATO sunt capabile să furnizeze doar 5% din capacitate de apărare aeriană necesară pentru protejarea statelor membre aflate pe flancul estic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`