Cum sunt primiți rușii în Serbia: „Nu a fost nici un șoc. Avem de toate și ne este mai ușor”. Povestea lui Ilia, care a fugit din Rusia putinistă
Rusia trece printr-o criză fără precedent. Tot mai cetățeni au decis să plece peste hotarele țării. Rușii se mută și își refac viața în alte țări ale lumii. Mulți dintre ei nu sunt de acord cu politica externă a Kremlinului și cu ceea ce se întâmplă acasă din cauza ambițiilor putiniste. Oamenii pleacă în țări străine prietenoase cu Rusia. Un astfel de stat e și Serbia, cunoscută pentru prietenia sa și, în unele cazuri, chiar pentru respectul față de Rusia.
Mai mulți ruși nu mai pot să trăiască în Rusia putinistă și se mută în alte țări
Luna septembrie 2022 va intra in istoria Rusiei ca o perioadă în care aproape toți ruși au vrut sau s-a gândit să evadeze. După ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, sute de mii de oameni au decis să treacă peste vremurile dificile în țările vecine.
„Eu și soția mea am decis să ne mutăm în Serbia, în orașul Novi Sad și, în general, ne-a plăcut totul din primele zile. Am fost mulțumit de vreme, prețuri, fructe, alimente, diversității și posibilității de a cumpăra orice foarte ieftin.
Orașul în care locuim e foarte frumos. În general, avem de toate și ne este mai ușor să trăiești decât la Belgrad, unde oamenii sunt agitați. Și dacă trebuie să mergeți la Belgrad, trenul vă va transporta într-o jumătate de oră.
Nu a fost nici un șoc. M-am săturat puțin să adun o grămadă de acte pentru obținerea permisului de ședere și m-a supărat faptul că deschiderea unui cont bancar durează foarte mult. În rest, nu sunt probleme”, a povestit Ilia, un programator rus, care s-a mutat în periferia Belgradului.
Sârbii sunt mai fericiți
„Nu planific să mă întorc în Rusia în următorii ani, cel puțin până când situația politică nu se va rezolva. M-am stabilit. Am aluat cu noi doar laptopuri, niște haine, acte și lucruri personale. Nu-mi amintesc deloc despre lucrurile care au rămas în Federația Rusă. A fost și a fost. Unele au fost înmânate, altele au fost vândute, altele sunt la rude. Poate că lipsește doar chitara, una foarte bună a rămas în Federația Rusă.
Suntem în Serbia, așa că diferența de culturi nu se simte prea mult. Sârbii sunt mai fericiți și mai relaxați. Ei prețuiesc timpul mai mult decât banii, dar asta mă leagă și mai mult de ei decât de ruși, așa că mă simt și mai bine aici decât în Rusia.
Este interesant că nimeni de aici nu se teme de cerșetori și nu se îndepărtează de ei înșiși. Pot discuta cu ei și chiar pot sta lângă ei. Se simte că sârbii sunt respectuoși.
Planificăm să locuim în Serbia. Poate dacă reușim să obținem un Schengen, vrem să mergem să vedem Portugalia. Sau există alte gânduri despre mutarea în Marea Britanie, dar este mai dificil”, a afirmat Ilia pentru secretmag.