Otilia Nuţu, analist de politici publice în energie, a explicat de ce soluția UE la șantajul Rusiei cu gazul trebuie să fie plafonarea prețului la gazul rusesc, de exemplu la nivelul anului 2020, concomitent cu întărirea unui mecanism de solidaritate care deja există.
Într-un articol pentru Contributors, Nuţu a explicat întâi faptul că prețurile la energie cresc deoarece Gazprom, amenințând cu tăieri selective, cum face zilele acestea pe Nord Stream 1, face ca prețurile din bursele europene de energie să explodeze în așteptarea unei crize iminente de aprovizionare.
Mai e important de știut că Gazprom e mult mai dependent de UE decât e UE de el: „Noi, de bine, de rău, cu costuri mai mari, putem să ne cumpărăm gaz din altă parte; Gazprom n-are ce să facă cu gazul, care se produce continuu”. În schimb, Gazprom are pentru 2022 vreo 60 de miliarde de metri cubi în exces. Soluțiile sale de înmagazinare, consum industrial intern și exporturi în altă parte au fost deja epuizate, așa că nu-i mai rămân decât măsurile costisitoare.
Asta înseamnă că marja Gazprom de a comite un abuz asupra pieței de energie europene se face tot mai mică.
„Un plafon de preț pentru gazul rusesc ar fi măsura care ar strânge în primul rând unanimitate la nivel european. Cine s-ar putea opune? Ce stat ar putea negocia separat mai bine decât o impunere unilaterală din partea UE, cu greutatea celor 27 de state membre și a 30% din producția Gazprom? Ce populist, la putere sau în opoziție, va mai putea deplânge ipocrit că sprijinul dat Ucrainei ne distruge economic și că trebuie să cădem mai repede la pace cu Rusia, când UE va putea veni cu cea mai bună ofertă de preț pentru energie? Altfel spus, nimeni din UE nu va avea interesul să trădeze, toți vor sta uniți ”în front”, și cu acest front unit putem impune Gazprom ce condiții vrem noi”, a scris Otilia Nuțu, pentru Contributors.
Mai trebuie reținut faptul că plafonarea prețului la gazul rusesc va ține atenția europenilor pe ororile comise de ruși în Ucraina, căci aceștia nu vor mai fi absorbiți de problema facturilor.
În plus, plafonarea prețului va fi o sancțiune pe măsură pentru regimul Putin: „Va lovi serios capacitatea lui Putin de a-și mai finanța atrocitățile din Ucraina. Până la urmă, UE e în primul rând o comunitate de valori și trebuie să ne aducem aminte că asta ne-a adus împreună și ne poate ține uniți și mai departe”.
Otilia Nuțu mai precizează că impunerea unui plafon pe prețul gazului rusesc nu ar pune probleme din punct de vedere legal. Și, oricum, nici Gazprom nu a avut până acum vreo reținere în a încălca contractele, de la impunerea plății în ruble și până la întreruperea livrărilor de gaze pe Nord Stream 1.
Aceasta a explicat și cum ar trebui să funcționeze mecanismul de solidaritate, care să completeze măsura plafonării prețului: „Dacă Gazprom taie furnizarea de gaze către o țară, imediat celelalte sar în ajutor să compenseze cantitățile lipsă, proporțional cu capacitatea infrastructurii. Există deja un mecanism de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, putem să îl extindem pentru toți consumatorii, deoarece cantitățile de care discutăm sunt perfect gestionabile de UE cu infrastructura și depozitele de înmagazinare pe care le avem”.