Uraganele sunt furtuni în formă de vârtej care se formează deasupra oceanelor în zonele tropicale. Pot să aibă un diametru de câteva mii de kilometri şi intensitatea lor se măsoară conform scalei Saffir-Simpson, pe cinci niveluri.
Cum se formează uraganele și de unde vine forța lor, dar și cum sunt alese numele acestor fenomene extreme
#DIRECT_ONE_dejv0t#
Unele dintre cele mai distrugătoare uragane care ajung în SUA pornesc ca un grup de furtuni de pe Coasta de Vest a Africii. Acest grup de furtuni se alimentează din căldura şi umezeala oceanului. Aerul se ridică apoi şi formează şi mai multe furtuni. Sub tot acest aer care se ridică, presiunea atmosferică scade. Furtuna se deplasează spre vest împinsă de alizee, rotindu-se în sens invers acelor de ceasornic datorită efectului Coriolis, rezultat din rotaţia Pământului. Furtuna continuă să crească cât timp se află deasupra oceanului şi temperatura apei coboară sub 79 grade Fahrenheit (26 grade Celsius), scrie Digi24.
Ochiul uraganului se formează în timp ce aerul se roteşte în sus şi spre exteriorul uraganului. În acelaşi timp, aerul aruncat afară în vârful furtunii intră înapoi în centru, păstrând ochiul în sine relativ calm şi limpede. Ceea ce înconjoară acest ochi liniştit este cea mai violentă parte a uraganului – peretele ochiului. Cele mai mari viteze ale vântului la suprafaţă se găsesc aici, în peretele ochiului. Dar, desigur, se pot extinde în afara centrului furtunii. Cele mai mari distrugeri vin din peretele ochiului. Luaţi în calcul viteza impresionantă a vântului din interiorul uraganului, adăugaţi mişcarea de înaintare, apoi mareea şi aveţi reţeta unui dezastru.
Cum se formează uraganele și de unde vine forța lor
#DIRECT_ONE_v7c8l1#
Întreaga lume a auzit în ultimele săptămâni de uraganele Harvey și Irma. Primul a făcut ravagii în Texas și Louisiana, în timp ce al doilea a măturat cu insulele din Caraibe și a provocat distrugeri importante și în statul american Florida.
Deși toată lumea a auzit de Harvey și Irma, foarte puțini șitiu și de ce aceste uragane poartă aceste nume și cum sunt alese denumirile. Acest sistem de numire a uraganele vine din anii '50 când meteorologii au stabilit că prin botezarea uraganelor sau furtunelor va fi mult mai ușor pentru oameni să fie informați despre măsurile pe care trebuia să le ia să se protejeze și să le rețină pentru viitor.
Astfel, experții au atribuit numele conform unei liste formale care este aprobată înaintea debutului fiecărui sezon de uragane în Atlantic, cel de anul acesta fiind între 1 iunie și 30 noiembrie.
De exemplu, uraganelor din sezonul acesta se vor numi Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irma, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince și Whitney- în Atlantic. Iar pentru Pacificul de Nord: Adrian, Beatriz, Calvin, Dora, Eugene, Fernanda, Greg, Hilary, Irwin, Jova, Kenneth, Lidia, Max, Norma, Otis, Pilar, Ramon, Selma, Todd, Veronica, Wiley, Xina, York și Zelda.
Un lucru interesant este faptul că în 1953 meteorologii au început să dea numai nume femininem afirmând că majoritatea navelor și ambarcațiunilor au nume feminine, dar au revenit asupra deciziei în 1979 când au reînceput să dea nume atât feminine cât și masculine.