CORONAVIRUS | Cum se explică rata mortalității scăzută din Germania, comparativ cu cea din Italia sau Spania: Peste 200.000 de teste, doar în ultimele săptămâni
Germania a evitat până acum nivelurile catastrofale de infecție care au făcut ravagii în Spania și Italia: până miercuri, au fost înregistrate 181 de decese din cauza Covid-19 și au fost confirmate 35.714 cazuri. În comparație, peste 6.800 de persoane au murit în Italia, iar peste 3.400 în Spania.
Spre deosebire de Marea Britanie, Italia, Franța și Spania, Germania a încetat să mai ordone blocarea la nivel național, optând în schimb pentru măsuri stricte de distanțare socială, inclusiv interzicerea adunării a mai mult de două persoane. Doar statul Bavaria, unde au fost depistate primele cazuri în ianuarie, a anunțat blocarea completă, scriu jurnaliștii de la independent.co.uk.
Experții se întreabă acum de ce Germania are o rată a mortalității atât de mică.
O teorie este că se poate datora bolii răspândită la o grupă de vârstă mai tânără. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), principala agenție germană pentru combaterea bolilor, vârsta medie a celor care au fost testați pozitiv pentru coronavirus este de 47 de ani. În Italia, unde rata mortalității este de 9%, vârsta medie a bolnavilor este de 63.
Experții consideră că principalele focare ale Germaniei au rezultat în urma organizării carnavalului și a tinerilor care se întorc din stațiunile de schi din Italia și Austria. Cetățenii vârstnici au, de asemenea, mai puține șanse de a trăi cu membrii mai tineri ai familiei decât cei din sudul Europei.
De asemenea, Germania a analizat criza în alte țări și s-a asigurat că sistemul său de asistență medicală este pregătit.
„Am fost în alertă ridicată din ianuarie, când au fost depistate primele cazuri și am avut timp să ne pregătim”, spune profesorul Marilyn Addo, șeful catedrei de boli infecțioase din cadrul Centrului Medical Universitar Hamburg-Eppendorf. Ea a adăugat că Germania a învățat din drama altor țări și a făcut stocuri de kituri de testare.
Țara are, de asemenea, unul dintre cele mai robuste sisteme de sănătate publică din lume, cheltuind 5182 de dolari pe cap de locuitor în asistență medicală, comparativ cu 3377 de dolari din Marea Britanie. Cu toate acestea, există îngrijorari cu privire la faptul că este posibil să nu poată face față unui focar de dimensiunea Italiei.
Experții au sugerat, de asemenea, că nivelurile ridicate de testare din Germania înseamnă că se depistează cazuri mai blânde care nu sunt detectate în altă parte. Asociația medicilor germani estimează că în ultimele săptămâni au fost efectuate peste 200.000 de teste pentru coronavirus. În schimb, doar 64.000 de persoane au fost testate în Marea Britanie până la 18 martie.
„RKI a recomandat testarea largă foarte devreme pentru a detecta cazurile cât mai curând posibil și pentru a încetini răspândirea infecțiilor”, spune purtătorul de cuvânt, Marieke Degen. „Acesta este probabil motivul pentru care am început să vedem cazuri foarte devreme, precum și cazuri ușoare care în alte circumstanțe ar fi putut fi ratate.”
Conform Asociației Naționale a Medicilor de Asigurări de Sănătate Statutare, Germania are capacitate pentru aproximativ 12.000 de teste Covid-19 în fiecare zi. Cu toate acestea, Addo spune că accesul la teste este încă o problemă în multe locuri și s-ar putea agrava dacă ratele de infecție cresc. „Avem nevoie de mai multe unități de testare mobile”, explică ea.