UPDATE 5 NOIEMBRIE, ORA 15.20 // Observatorii electorali internaționali ai OSCE l-au acuzat joi pe președintele american Donald Trump de „abuz flagrant de putere” pentru faptul că a cerut stoparea numărătorii voturilor înainte de finalul procesului, scrie AFP.
UPDATE 5 NOIEMBRIE, ORA 11.40 //Manifestaţii încep, iar tensiunile cresc în Statele Unite, după alegerile prezidenţiale de marţi, pe măsură ce numărarea voturilor continuă, iar acţiunile în justiţie ale locatarului Casei Albe se succedă, relatează Euronews.
”Opriţi numărarea”, scandau zeci de susţinători ai lui Donald Trump în faţa unui centru de numărare a voturilor la Detroit, înMichigan – un stat-cheie în careJoe Biden a obţinut o victorie.
LaChicago, spre deosebire de Detroit, manifestanţi i-au cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să plece de la Casa Albă. Ei au pancarte cu mesaje – ”Fiecare vot contează” şi ”Trump, afară!”.
Șansele lui Joe Biden de a deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite au crescut considerabil, el fiind cu certitudine principalul favorit în acest moment. Proiectat de Fox News la doar șase voturi distanță de numărul minim care i-ar asigura o victorie în Colegiul Electoral, candidatului democrat i-ar fi practic suficientsă se impună în Nevada, stat în care numărătoarea voturilor a fost suspendată în momentul în care avea un avans de circa 8.000 de voturi. Mai mult decât atât, potrivit echipei sale de campanie, chiar și Pennsylvania pare să se joace încă și, în eventualitatea în care ar câștiga și acolo, calculele din Nevada nu și-ar mai avea sensul în ecuația finală, iar drumul său către Casa Albă ar fi o certitudine.
Potrivit Fox News, în numai cinci state americane încă nu a fost desemnat un câștigător: Penssylvania (20 de electori), Georgia (16 electori), Carolina de Nord (15 electori), Nevada (6 electori) și Alaska (3 electori). Pentru ca un candidat să fie ales președinte al Statelor Unite de către Colegiul Electoral, el are nevoie de o majoritate de minimum 270 de voturi, iar în prezent Joe Biden ar beneficia de 264, iar Donald Trump de 214.
În Pennsylvania, Donald Trump are un avantaj încă surmontabil, de aproximativ 164.000 de voturi. În Carolina de Nord, președintele în funcție conduce cu mai puțin de 80.000. Tot la conducere este și în Georgia, cu un avans de circa 23.000 de voturi. În prezent, candidatul republicanilor este primul și în Alaska, având în jur de 44.000 de voturi peste Joe Biden. Cu toate acestea, chiar și dacă situația s-ar păstra așa, Donald Trump s-ar opri la 268 de electori, adică la două distanță de majoritatea care i-ar asigura un al doilea mandat la Casa Albă. În aceste condiții, pentru o eventuală victorie a sa este imperios necesar să câștige atât trei din cele patru state în care conduce, și anume Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia, cât și Nevada.
De partea cealaltă, Joe Biden are o misiune mult mai simplă în acest moment, când victoria sa pare o simplă formalitate. Un succes în oricare dintre statele rămase în joc, cu excepția Alaskăi (care oferă doar trei electori și care, prin urmare, l-ar aduce la doar 267 de electori)i-ar betona candidatului democrat drumul către Casa Albă. Fostul vicepreședinte american conduce în Nevada și nu numai că echipa sa crede că Donald Trump nu mai poate răsturna situația în acest stat, dar este de părere că nici în Pennsylvania bătălia încă nu a fost tranșată decisiv în favoarea președintelui în exercițiu.
Cu toate acestea, lupta pentru Casa Albă s-ar putea muta la tribunal, în condițiile în care Donald Trump și echipa sa de campanie au demarat acțiuni în instanță în trei state americane, Pennsylvania, Georgia și Michigan, pregătind terenul pentru a contesta deznodământul din statele care ar putea decide finalul nebun de cursă electorală. Totodată, echipa președintelui în exercițiu a anunțat că va cerere renumărarea voturilor în Wisconsin, stat care la rândul său a înclinat considerabil balanța în favoarea lui Joe Biden.