Cum s-au poziționat SUA, după demonstrația de forță din Orientul Mijlociu. Trump și Pompeo justifică uciderea generalului Soleimani, arhitectul puterii militare iraniene (VIDEO)

Cum s-au poziționat SUA, după demonstrația de forță din Orientul Mijlociu. Trump și Pompeo justifică uciderea generalului Soleimani, arhitectul puterii militare iraniene (VIDEO)

Iranul a promis o răzbunare cruntă, vineri, după ce un raid aerian al SUA în Bagdad l-a ucis pe Qassem Soleimani, comandantul forțelor de elită din Gărzile Revoluționare Iraniene și arhitect al influenței sale militare tot mai mare din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Soleimaini, un general în vârstă de 62 de ani, era considerat drept al doilea cel mai puternic om din Iran, după Liderul Suprem Ayatollahul Ali Khamenei.

Atacul de noapte, autorizat de președintele Donald Trump, a reprezentat o nouă turnură în războiul din umbră dintre Iran și SUA sprijinite de aliații lor, în principal Israel și Arabia Saudită.

Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a afirmat că asediul a avut drept scop oprirea unui „atac iminent”, care ar fi pus în pericol americanii din Orientul Mijlociu. De partea cealaltă, opoziția democrată susține, în an electoral, că președintele republican riscă să atragă, prin acțiunile sale, noi violențe în regiune.

Pompeo, în interviurile pentru Fox News și CNN, a refuzat să ofere mai multe detalii despre presupusele pericole pe care le-a preîntâmpinat SUA prin atacul de joi seară, dar spune că a fost o decizie luată pe baza „unui raport de informații”.

Într-un tweet, Donald Trump a spus că Soleimani a „omorât sau a rănit grav mii de americani de-a lungul mai multor ani și că plănuia să ucidă și mai mulți”, dar nu a dorit să elaboreze.

În orice caz, lovitura dată de SUA vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari. Ultimele săptămâni au fost marcate de mai multe ostilități în relația Washington-Teheran, precum a fost episodul de la ambasada americană din Bagdad, care a fost atacată de demonstranți pro-Iran. Momentul de la misiunea diplomatică din capitala Irakului venea, la rândul său, după un raid aerian desfășurat de SUA asupra bazelor deținute de miliția Kataib Hezbollah. De altfel, chiar și acest asediu avea un „predecesor”, unul marca Iran soldat cu moartea contractorului american de la o bază din nordul Irakului.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`