După cutremurul violent urmat de tsunami-ul devastator din Japonia, imagini terifiante cu valuri care mătură totul în calea lor, bărci zdrobite, maşini purtate de ape, au făcut înconjurul lumii. Dar cum râmăne cu sunetele? Cum ar suna un cutremur dacă ai putea să îl auzi?
Micah Frank, un programator de sunet din Brooklyn, a încercat să raspundă acestor întrebări, realizând o interpretare a activității seismice din Japonia. Frank este realizatorul proiectului Tectonic, care înregistrează cutremurele de la Institutul American de Geofizică, pe care le transformă apoi în sunete.
Senzorii din toată lumea, cu care operează Institutul de Geofizică, colectează informaţiile privitoare la locația, magnitudinea și adâncimea seismelor, după care trimite datele la baza centrală. Apoi, calculatoarele lui Frank prelucrează datele, generând sunetele pe care cutremurele le produc la mari adâncimi.
În înregistrarea audio a cutremurului din Japonia se poate observa la început cum sunetele sunt plăcute, cu valuri care se sparg ușor, după care liniștea se sparge cu un zgomot asurzitor, deranjant, ca un pahar care se sparge.
Specialistul în sunete descrie sunetele ca fiind „Mama Natură plângând”. Iată în continuare cum s-a auzit cutremurul de magnitudine 9 din Japonia în adâncurile Oceanului Pacific (vezi înregistrarea de după minutul 2.40).
Earthquakes off the east coast of Honshu, Japan – Friday March 11, 2011 by Micah Frank