Cum pot plăti companiile din UE pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile împotriva Rusiei. Explicațiile Comisiei Europene

Publicat: 17 05. 2022, 07:21
Actualizat: 23 05. 2022, 15:03
Sursa Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA

Comisia Europeană a confirmat modul în care companiile din Uniunea Europeană pot plăti pentru gazul rusesc fără a încălca sancțiunile blocului împotriva Rusiei, într-un ghid actualizat privind această problemă.

Explicațiile Comisiei Europene pentru plata gazelor rusești

Comisia a declarat țărilor luna trecută că companiile europene ar putea să plătească gazul rusesc fără a încălca sancțiunile UE împotriva Moscovei, dar numai dacă vor respecta anumite condiții, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să înceapă să plătească gazul în ruble sau riscă să-și piardă aprovizionarea, scrie Reuters.

Într-un ghid actualizat, împărtășit vineri cu țările UE și văzut de Reuters, Comisia și-a confirmat sfatul anterior conform căruia sancțiunile UE nu împiedică companiile să deschidă un cont la o bancă desemnată, iar companiile pot plăti pentru gazul rusesc  în moneda convenită în contractele lor existente și declara tranzacția încheiată atunci când acea monedă este plătită.

Aproape toate contractele de aprovizionare pe care companiile din UE le au cu gigantul rus al gazelor Gazprom sunt în euro sau dolari.

Rusia a tăiat luna trecută furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că a refuzat să se conformeze cererii sale de plată în ruble. Mai multe guverne ale UE și importatori mari au solicitat mai multă claritate de la Bruxelles cu privire la posibilitatea de a continua să cumpere gaz, care încălzește casele, produce electricitate și alimentează fabricile din Europa.

Ce conține ghidul Comisiei Europene

Companiile ar trebui să facă o „declarație clară”, spunând că atunci când plătesc în euro sau dolari, consideră că obligațiile care le revin în temeiul contractelor existente sunt îndeplinite, se arată în ghid.

Trebuie să se înțeleagă că „ astfel de plăți în acea monedă descarcă definitiv operatorul economic de obligațiile de plată care decurg din contractele respective, fără alte acțiuni din partea acestuia în ceea ce privește plata”, se arată în comunicat.

Prin încheierea obligațiilor sale odată ce depune euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în relațiile cu banca centrală rusă, care este sancționată și care ar fi putut fi implicată în conversia euro în ruble.

Decretul președintelui Vladimir Putin spunea că o tranzacție va fi considerată finalizată numai după ce moneda străină va fi convertită în ruble.

Ungaria susține că nu intenționează să aplice sancțiuni în privința livrărilor de petrol și gaze rusești, după cum a precizat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.