Cum își propune Uniunea Europeană să interzică produsele ce provin din defrișările din Amazon

Cum își propune Uniunea Europeană să interzică produsele ce provin din defrișările din Amazon

Conform noilor reguli dezvăluite miercuri, Comisia Europeană intenționează să interzică vânzarea produselor agricole realizate pe terenuri defrișate și degradate, arată euronews.

Lista inițială a produselor alimentare vizate include soia, carnea de vită, uleiul de palmier, cacao și cafea, precum și lemnul.

Mișcarea, concepută în conformitate cu European Green Deal, este o încercare de a se asigura că pădurile din întreaga lume rămân intacte și continuă să absoarbă dioxid de carbon pe măsură ce cresc.

Cum va funcționa?

Întreprinderile de toate dimensiunile, de la multinaționale la IMM-uri, care comercializează cele șase produse selectate vor fi obligate să respecte regulile, care funcționează în conformitate cu un sistem de trasabilitate.

Companiile vor fi rugate să colecteze informații detaliate, inclusiv coordonate geografice, despre ferma sau plantația în care sunt produse bunurile lor, pentru a dovedi că respectă cerințele regulamentului. Aceste informații vor fi transmise digital autorităților naționale de reglementare.

Dacă o companie nu reușește să demonstreze că produsele sale sunt legale și fără defrișări, i se va interzice să le plaseze oriunde în interiorul pieței unice europene, care cuprinde cele 27 de state membre împreună cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

În cazul în care compania nu respectă regulile și merge mai departe cu produsul neconform, autoritatea națională de reglementare poate aplica sancțiuni pe baza daunelor aduse mediului, poate confisca marfa ilegală și chiar poate confisca veniturile obținute din vânzarea acesteia.

Ce alte produse vor fi vizate?

Inițial, regulamentul va acoperi șase produse: soia, carne de vită, ulei de palmier, cacao, cafea și lemn.

Regulile includ și unele produse derivate, precum ciocolată, pudră de cacao, piele, placaj, cutie-paleți, butoaie și rame din lemn pentru tablouri, oglinzi și fotografii.

Comisia Europeană consideră că consumul UE al acestor mărfuri agravează cel mai mult defrișările. Potrivit World Wildlife Fund (WWF), blocul este al doilea cel mai mare importator de defrișări din lume, doar după China și peste India și Statele Unite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:10 - Cu o nouă conducere, UGIR continuă demersurile pentru consolidarea mișcării patronale din România pe plan intern și internațional
18:08 - De ce nu a luat statul român măsuri diplomatice împotriva Rusiei după anularea alegerilor? / Iohannis: „Se poate face numai dacă ai dovezi concrete și dovezi indubitabile” (VIDEO)
18:05 - Răspunsul lui Klaus Iohannis, întrebat dacă mai rămâne în funcție: „Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau? Nu este o alegere” (VIDEO)
18:01 - Klaus Iohannis: Nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Când există o claritate în negocieri, cel puțin în ce privește propunerea de prim-ministru, voi convoca consultările (VIDEO)
18:00 - Ce sentință definitivă a primit Mario Iorgulescu după rejudecarea dosarului privind accidentul din 2019
17:51 - Klaus Iohannis: Să nu își imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură „Cu dragoste, din partea Estului” / Niciun serviciu nu poate să spioneze proprii politicieni / Nu poți să vii și să interzici un candidat fiindcă vorbește ciudățenii (VIDEO)
17:50 - Klaus Iohannis, despre anularea prezidențialelor: „”Nu fac pe nimeni responsabil” / „Influența străină a fost găsită ulterior și am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici”
17:40 - Klaus Iohannis, la Bruxelles: Am discutat și despre setul de măsuri și instrumente pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a combate interferența malignă a Rusiei în toate procesele care privesc Uniunea Europeană (VIDEO)
17:38 - Joe Biden încearcă să liniștească americanii tot mai speriați de aparițiile dronelor misterioase: „Nimic dăunător”
17:32 - Problema interferențelor ruse de la prezidențiale, pe masa Consiliului European. Iohannis: Toate țările sunt expuse acestui risc. România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția a fost una imediată, puternică și corectă (VIDEO)