SUA și Uniunea Europeană fac eforturi pentru a reduce dependența energetică față de Rusia. După summit-ul care a avut loc joi la Bruxelles, SUA și UE au comunicat o serie de măsuri prin care intenționează să reducă această dependență, printr-o declarație comună.
SUA și UE și-au reafirmat angajamentul comun față de securitatea și sustenabilitatea energetică a Europei, față de față de accelerarea tranziției globale spre energie curată.
„Ne reafirmăm angajamentul comun față de securitatea și sustenabilitatea energetice ale Europei și față de accelerarea tranziției globale către o energie curată.
Condamnând în termenii cei mai fermi invadarea în continuare a Ucrainei de către Rusia, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul față de Ucraina. Împărtășim același obiectiv de a aborda urgența în materie de securitate energetică – de a asigura aprovizionarea cu energie a UE și a Ucrainei”, se arată în declarația comună a Statelor Unite și Uniunii Europene.
Uniunea Europeană și-a reconfirmat obiectivul de a reduce dependența de gaze rusești până la finalul deceniului. Acestea ar urma să fie înlocuite cu surse de energie stabile și sustenabile.
„Statele Unite și UE se angajează să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris, să atingă obiectivul de zero emisii nete până în 2050 și să reușească să mențină o creștere limitată la 1,5 grade Celsius a temperaturii, inclusiv printr-o tranziție rapidă către energia curată, prin energie din surse regenerabile și prin eficiență energetică.
Aceste politici și tehnologii vor contribui, de asemenea, la independența UE față de combustibilii fosili ruși. Gazele naturale rămân o parte importantă a sistemului energetic al UE în cadrul tranziției verzi, inclusiv prin asigurarea reducerii intensității emisiilor de dioxid de carbon în timp”, se mai arată în declarația comună, potrivit Digi24.