Cum încearcă Al-Qaeda să exploateze protestele cauzate de moartea lui George Floyd

Cum încearcă Al-Qaeda să exploateze protestele cauzate de moartea lui George Floyd

Al-Qaeda încearcă în mod activ să exploateze tulburările actuale din SUA, adresându-se atât musulmanilor, cât și non-musulmanilor pentru a se prezenta drept „campioni ai asupriților”.

Ultimul număr al revistei online a grupului jihadist One Ummah folosește imaginea iconică a ultimelor momente ale lui George Floyd și un tablou al artistului desenat cu graffiti pentru a transmite mesajul de sprijin al protestatarilor americani.

Ediția în limba engleză, care vizează în mod clar o audiență internă la nivelul Statelor Unite, prezice dispariția iminentă a SUA și a sistemului său politic, precum și economia și societatea sa, scrie BBC.

„Protestele armate generează furie în toată America și un război civil pare să fie în desfășurare”, se arată în comentarii. Unul dintre mesajele sale este că „nici măcar democrații nu te pot ajuta, ci noi putem”.

Mina Al-Lami, de la BBC Monitoring, spune că există un contrast între abordările lui Al-Qaeda și principalul său rival, grupul Statului Islamic (IS). În timp ce IS a simțit pur și simplu disconfortul Americii și a prezis că tulburările se vor răspândi și în alte țări, Al-Qaeda a fost mai subtilă, ajungând să adapteze nemulțumirile americane la cauzele islamiștilor.

Ultimul număr al revistei, sugerează analistul, a fost scris în mod clar de cineva care are cunoștințe bune despre ceea ce se întâmplă în SUA.

Al-Qaeda încearcă să arate că este încă relevantă pe scena mondială

Al-Qaeda a fost în mare parte eclipsată în ultimii ani de către Statul Islamic. Însă Dr. Shiraz Maher, directorul Centrului internațional pentru studiul radicalizării de la King’s College London, consideră că gruparea teroristă încearcă în mod proactiv să arate că are încă relevanță pe scena mondială.

„Acesta [protestele Black Lives Matter] este un eveniment actual imens … care are un efect în cascadă pe tot globul și dincolo de sfera mass-media și politică în domeniul cultural și artistic”, spune dr. Maher. „Deci, Al-Qaeda încearcă să se mute în acel spațiu și încearcă să spună:„ uite aici suntem ”.

Există o ironie profundă că un grup cu una dintre cele mai asupritoare și mai sângeroase ideologii din Orientul Mijlociu ar trebui să se prezinte acum americanilor supărați drept campioni ai cauzei lor împotriva brutalității polițienești și a rasismului sistemic.

Proteste în memoria luiGeorge Floyd: Aproximativ 1.600 de soldaţi, în Washington D.C.

Aproximativ 1600 de soldați au fost deplasați, săptămâna trecută, în regiunea capitalei federale Washington, după mai multe nopţi deprotesteîn memoria luiGeorge Floyd.

Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că trupele includ membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie, scrieReuters.

Zeci de mii de oameniau ieșit pe străzile orașelor americane, precum Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, Seattle și Washington D.C.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`