Rusia poate folosi agravarea situației dintre Serbia și Kosovo pentru a distrage atenția comunității europene și mondiale de la crimele comise în Ucraina. Anunțul a fost făcut de expertul și diplomatul ucrainean, Markiyan Lubkivsky.
Lubkivsky a menționat că nu vede încă o urmă rusească în agravarea conflictului dintre cele două părți, dar Federația Rusă ar putea interveni.
„Federația Rusă poate începe să folosească agravarea situației pentru a-l slăbi pe Vučić și, eventual, a crea o altă sursă de tensiune. Și astfel să distragă atenția comunității europene și mondiale de la situația din Ucraina, de la agresiunea Rusiei. Dar nu cred că rușii vor reuși în astfel de încercări. Deși vor exista astfel de încercări”, a precizat expertul.
Lubkivsky a remarcat că disputa dintre Serbia și Kosovo nu este una nouă și a trecut deja de mai multe ori prin faze de exacerbare.
„Vreau să liniștesc pe toată lumea: situația de acolo nu este nouă. Permiteți-mi să vă reamintesc că de mai multe ori au existat deja conflicte tocmai la granița dintre Kosovo și Republica Serbia. Elicopterele au zburat deja, avioanele au decolat deja, acolo au fost declarații formidabile din ambele părți, dar situația s-a încheiat în esență cu nimic”, a explicat el.
Diplomatul a menționat că acum părțile caută deja înțelegeri, pentru că nu vor să intre într-un conflict militar direct.
Kosovo va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, a declarat premierul Albin Kurti, în timpul unei conferințe de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, acum ceva timp, la Pristina.
„Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru”, a declarat prim-ministrul kosovar.
În cadrul conferinței de presă, Scholz a spus că orice țară care dorește să adere la UE ar trebui să respecte legislația, democrația, deschiderea și transparența.
„Aspirăm mereu la statutul de ţară candidată la UE şi vom înainta cererea până la sfârşitul anului”, a spus şeful guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independenţă, declarată în 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad, potrvit euractiv.com.