De la începutul lunii mai, capitala chineză, cu o populaţie de 22 de milioane de locuitori, a închis baruri, cafenele, săli de sport, săli de sport, muzee şi chiar zeci de staţii de metrou pentru a limita un focar epidemic.
Deşi doar câteva zeci de noi cazuri zilnice au fost înregistrate la Beijing, ca şi în alte regiuni din China, municipalitatea a aplicat o strategie zero COVID-19 pentru a preveni răspândirii virusului şi decesele, relatează AFP.
Locuitorii au fost obligaţi timp de câteva săptămâni să efectueze un test PCR cel puţin la fiecare 48 de ore, clădirile au fost închise, iar oamenii au fost plasaţi în carantină, notează Agerpres.
„Abia aşteptam să fiu acolo, mai ales că nu am putut ieşi atât de mult timp. (…) În fiecare zi comandam mâncare sau găteam. Aşa că mi-am dorit foarte mult să am parte de un restaurant”, a remarcat Chen Chunmei, o tânără din Beijing pentru AFP.
Complexul său rezidenţial a fost plasat în carantină timp de două săptămâni, după depistarea unui caz pozitiv, a explicat Chen Chunmei. Însă, după cele 15 zile, staţia sa de metrou a fost de asemenea închisă. „De atunci, am rămas acasă”, a adăugat ea.
Odată cu reducerea treptată a numărului de noi cazuri pozitive din Beijing (doar două anunţate marţi), autorităţile le permit acum locuitorilor să revină la birou. Şcolile se vor putea redeschide treptat de la 13 iunie.
Parcul de distracţii Universal Studios şi-a anunţat redeschiderea la 15 iunie. Cinematografele şi sălile de sport s-au redeschis la rândul lor – deocamdată la 75% din capacitate.
Masa poate fi servită din nou în restaurante, cu excepţia a două districte din Beijing, care continuă să aplice restricţii din cauza descoperirii unor cazuri pozitive, relatează Agerpres.