Cum arată tranșeele radioactive de la Cernobîl în care s-au „adăpostit” soldații ruși (VIDEO)

Cum arată tranșeele radioactive de la Cernobîl în care s-au „adăpostit” soldații ruși (VIDEO)

Soldații ruși au săpat tranșee în solul extrem de radioactiv al zonei de excludere a Cernobîlului când au controlat centrala nucleară, a confirmat joi un oficial ucrainean pentru postul Voice of America (VOA), finanțat de SUA.

Forțele ruse au capturat centrala de la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, în prima zi a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, pe 24 februarie. S-au retras pe 31 martie, când Rusia și-a repoziționat forțele departe de capitala ucraineană Kiev, scrie themoscowtimes.

Evgen Kramarenko, directorul agenției de stat ucrainene care gestionează zona de excludere, a trimis VOA o serie de fotografii la nivelul solului care arată tranșee săpate în zonă după ce a vizitat el însuși locul.

Imaginile nedatate cu drone, distribuite miercuri de armata ucraineană, pretind să arate tranșee săpate în pământ în Pădurea Roșie – cea mai contaminată zonă din spațiul de excludere a Cernobîlului. Urmele tancurilor sunt, de asemenea, vizibile pe pământul radioactiv.

Pericolele Pădurii Roșii

Zona împădurită a fost numită Pădurea Roșie după ce zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la catastrofa nucleară din 1986, unul dintre cele mai grave dezastre nucleare din lume.

O zonă vastă din jurul Cernobîlului este interzisă oamenilor care nu lucrează acolo sau nu au permisiuni speciale, dar Pădurea Roșie este considerată atât de puternic contaminată, încât nici măcar lucrătorii centralei nucleare nu au voie să meargă acolo.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredințată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)