Prima bicicletă fără baterie a fost creată de un întreprinzător francez. Acesta a folosit un supercondensator pentru stocarea energiei, în locul clasicei baterii care consumă resurse naturale și care își pierde eficiența după câțiva ani.
Chiar dacă bicicletele electrice au devenit tot mai populare la nivel global, acestea nu sunt chiar atât de „verzi”. Bateriile acestora încorporează resurse naturale prețioase, printre care litiul și câteva elemente rare ce implică un proces de extracție scump și cu impact asupra mediului.
Antreprenorul francez a găsit, însă, o soluție sustenabilă pentru acest mijloc de transport. Este vorba despre Adrien Lelievre, pasionat de electronică, care a inventat bicicleta electrică Pi-Pop, care nu utilizează litiul.
Această bicicletă funcționează fără baterie, pentru că supercondensatorul va stoca electrostatic energia, în comparație cu baterie cu litiu care o stochează prin intermediul unei reacții chimice.
Bicicleta Pi-Pop va stoca energia de fiecare dată când utilizatorul acesteia va pedala sau frâna, iar apoi va furniza energie pentru a suplini efortul în anumite momente, printre care repornirea sau urcarea unei pante. Atunci când va fi necesar, supercondensatorul va elibera energia rapid, relatează Spotmedia.ro.
Acest mijloc de transport cântărește 20 de kilograme și costă 2.450 de euro.
Un avantaj al acestei biciclete este că, spre deosebire de cele electrice, la aceasta nu va trebui să mai aștepți încărcarea acumulatorilor. Durata de viață a supercondensatorului variază între 10-15 ani, în comparație cu 5-6 ani pentru o baterie cu litiu, anunță producătorul.