Cum ar putea lua sfârșit „domnia” lui Putin: Cei „12 oameni furioși” pregătiți să îl înlocuiască pe liderul de la Kremlin

Publicat: 30 09. 2022, 17:43
Foto: Hepta

Domnia de aproape 22 de ani a lui Vladimir Putin este pusă în pericol de aventura militară inițiată în Ucraina. Enigma în acest caz este dacă se va retrage liderul de unul singur sau va avea nevoie de ajutorul „apropiaților”.

Pierderea unui număr uriaș de oameni și a unei cantități de echipament militar este „câștigul” înregistrat în luna a șaptea de invazie, iar acest fapt îi determină pe ruși să bată în retragere în estul Ucrainei. Haosul a fost sporit de ordinul de mobilizare al lui Putin. Criticile au venit val, chiar și de la cei mai apropiați propagandiști și aliați politici ai Kremlinului, notează Digi24.

Putin și-a început „era de domnie” în anul 2000, înlocuindu-l pe Boris Elțîn, după ce a orchestrat al doilea război din Cecenia. Sunt mici șansele ca liderul de la Kremlin să părăsească de unul singur postul, dar puterea sa este slăbită de efectele invaziei în Ucraina.

Potrivit unei analize Politico, există câteva scenarii referitor la ziua când Putin ar putea renunța la post. De asemenea, se speculează și despre posibilul său înlocuitor.

Scenariu 1 – Putin alege un succesor

Sunt șanse minime ca acest scenariu să devină realitate. Putin întotdeauna și-a concentrat eforturile pentru a spori tăcerea rivalilor și să rescrie constituția. Cine ar putea prelua jocul?

Nikolai Patrușev – Superspionul

Dacă Putin acceptă că poziția sa a devenit intenabilă, observatorii Kremlinului îl văd pe Nikolai Patrushev drept succesorul său cel mai probabil. Fostul șef al agenției de spionaj FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, are avantajul de a împărtăși o viziune asupra lumii cu Putin – una care este împușcată cu ostilitate față de Occident în general și față de Statele Unite în special.

Opiniile lui Patrushev sunt extreme: într-o ședință a Consiliului de Securitate cu câteva zile înainte ca Putin să ordone ca trupele să intre în Ucraina în februarie, Patrushev a acuzat Washingtonul că urmărește o agendă ascunsă pentru a provoca „colapsul Federației Ruse”. Este un trop cunoscut : Patrushev la acuzat cu ani în urmă pe fostul secretar de stat american Madeleine Albright că a spus că Siberia și Orientul Îndepărtat nu ar trebui să aparțină Rusiei.

Nikolai Patrușev Foto: captură video

De fapt, această acuzație nu avea o bază cunoscută, ceea ce a condus la speculații că ar avea originea într -un proiect top-secret în care spionii de la Moscova au angajat cititori de minte pentru a accesa gândurile liderilor occidentali.

Unicul impediment este vârsta lui Patrushev, are 71 de ani și în cazul accederii lui la putere, va fi doar un lider de tranziție.

Lacheul – Dmitri Medvedev

Dacă există cineva în care Putin poate avea încredere, acesta este Dmitri Medvedev : Liderul rus i-a dăruit președinția fostului său mâna dreaptă din Sankt Petersburg în 2008. Acel schimb de putere i-a permis lui Putin să țină situația sub control, dar cu respectarea limitelor constituționale ale mandatului.

Medvedev a păstrat în mod corespunzător scaunul prezidențial cald în timp ce a obținut o notă de trecere ca modernizator – guvernând de iPad și făcând turnee în Silicon Valley . Dar, când mandatul său de patru ani s-a încheiat, Medvedev a făcut loc cu blândețe revenirii lui Putin la Kremlin.

După aceea, timp de 8 ani, Medvedev a ocupat postul de prim-ministru. În 2020 a devenit președintele adjunct al consiliului de Securitate al Rusiei, astfel fiind subordonatul direct al lui Putin, președintele consiliului.

Foto: Hepta – Abaca Press / AA/ABACA

La 57 de ani, Medvedev este încă suficient de tânăr pentru a conduce din nou Rusia, dar propria sa soartă este inseparabil legată de cea a lui Putin.

Garda de corp – Alexei Diumin

După propria sa relatare, Alexei Dyumin l- a salvat odată pe Putin de un atac pe timp de noapte al unui urs brun , golind clema pistolului său de serviciu la picioarele fiarei, care stătea amenințător în pragul unui refugiu de munte.

Veteranul de cel mai înalt profil al Serviciului Gărzii Federale — răspunsul Rusiei la Gărzii Pretoriane a Romei imperiale — Dyumin a gustat, de asemenea, succesul pe câmpul de luptă în calitate de comandant al forțelor speciale în operațiunea din 2014 de anexare a Peninsulei Crimeea.

Foto: Hepta -Sputnik / Vladimir Astapkovich

Doi ani mai târziu, Putin l-a numit guvernator al regiunii Tula (a fost ales ulterior printr-o alunecare de teren). Dyumin este, după unele relatări, un favorit al lui Putin, dar statutul său preferat l-ar face vulnerabil dacă ar izbucni o luptă pentru putere la Kremlin.

Prințișorul – Dmitri Patrușev

Însuși Nikolai Patrușev a spus că elita spionajului rusesc este „noua nobilime”. O generație mai târziu, fiul său, Dmitri Patrușev, s-a remarcat ca un potențial succesor. Bărbatul de 44 de ani a fost pus ministru al agriculturii în 2018, după ce a absolvit academia FSB-ului și a fost la conducerea Băncii Agricole a Rusiei, deținută de stat.

Foto: Captură video

Scenariul 2 – Complot la Kremlin: Putin este înlăturat sau asasinat

Istoria nu ascunde faptul că liderii de la Kremlin părăsesc postul, în mare parte, doar cu picioarele înainte: Vladimir Lenin și Iosif Stalin au murit ambii din cauze naturale, la fel ca și Leonid Brejnev și, pe scurt, cei doi succesori imediati ai săi. Ultimul șef de stat în serviciu care a fost asasinat a fost țarul Alexandru al II-lea, în 1881.

Există, totuși, precedente în care liderii au fost forțați să demisioneze – Nikita Hrușciov în 1964 și Mihail Gorbaciov, a cărui cădere în 1991 a dus cortina finală asupra Uniunii Sovietice. De câte ori nu, lupta pentru succesiune a fost dusă în rândul persoanelor din interiorul Kremlinului – comparată de liderul britanic Winston Churchill cu „o luptă de buldogi sub un covor”.

Troika

Dacă Putin va fi înlăturat de la putere, asasinat sau nu va mai putea continua din varii motive și va înlocuit de oconducere colectivă, căderea sa va însemna o perioadă de ameliorare a relațiilor cu Occidentul.

Schimbarea liderului în regimurile autocratice are loc de obicei din interior, potrivit lui Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belaurs, care spune că șansele ca o tranziție organizată să aibă loc în Rusia sunt egale cu 0.

Putin a ratat șansa de a-și orchestra succesiunea când a rescris constituția acum doi ani. „Acum, poziția lui este într-un și mai mare pericol. Nu există nicio garanție că va avea o viață de apoi liniștită”, a spus Gould-Davies.

Premierul – Mihail Mișutin

Dacă Putin este asasinat sau suferă de o boală gravă, Mișustin, în calitatea sa de prim-ministru, va deveni președinte interimar. Acesta s-a ocupat în ultimul timp de minimizarea crizei provocate de sancțiunile impuse de Occident.

Foto: Hepta – Sputnik / Grigory Sysoev

Moscovitul – Serghei Sobianin

Primarul Moscovei ar putea lua locul lui Putin în cazul în care protestele din capitală s-ar intensifica, până în punctul în care ar fi nevoie de demararea unei tranzacții organizate.

În cei 12 ani ca primar, Sobianin s-a dovedit a fi un politician competent, dar care nu s-a făcut remarcat. A făcut o treabă bună în încercarea de a transforma Moscova într-un oraș mai bun pentru locuitorii săi, dar aproape toate îmbunătățirile aduse au fost șterse de efectele războiului și al sancțiunilor.

Foto: Captură video

Scenariul 3 – Rușii se ridică împotriva lui Putin

Ucraina este un pericol în ochii lui Putin din perspectiva că ucrainenii au reușit de două ori să înlăture liderul de la putere: în Revoluția Portocalie din 2004 – 2005 și în urma protestelor Euromaidan.

Prizonierul Alexei Navalinîi

Principalul activist anticorupție din Rusia ar fi cel mai bun candidat pentru a conduce o revoluție „colorată”. Navalnîi a ajutat la organizarea protestelor împotriva lui Putin atunci când acesta a devenit din nou președinte, acum un deceniu.

Au fost cele mai mari demonstrații din era post-sovietică a Rusiei, dar care au eșuat în ultima instanță. Navalnîi a continuat însă să expună corupția statului, acțiuni pentru care Kremlinul l-a „răsplătit” otrăvindu-l și apoi condamnându-l la închisoare.

Foto: Hepta – Abaca Press / AA/ABACA

Exilatul – Mihail Hodorkovski

Fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski este un alt critic al regimului care l-a înfruntat pe Putin și a pierdut, ajungând să fie deposedat de imperiul său petrolier din Yukos, aruncat în închisoare timp de 10 ani și, în cele din urmă, plecând în exil. Fundația sa Open Russia, interzisă în Rusia, continuă să militeze pentru reformă, dar Hodorkovski însuși nu manifestă nicio ambiție evidentă de a organiza o întoarcere triumfătoare și de a juca un rol de lider într-o Rusia post-Putin.

Hodorkovski, 59 de ani, sprijină ferm rezistența Ucrainei împotriva Rusiei, îndemnând recent Occidentul să furnizeze mai multe arme . Cu toate acestea, istoria sa de om de afaceri nemiloasă nu a fost uitată de rușii mai în vârstă, care încă mai păstrează amintiri amare din anii haotici din Elțin, când o cabală de oligarhi a adunat vaste active prin privatizări corupte care au dezbrăcat națiunea de patrimoniul industrial sovietic.

Foto: Captură video

Scenariul 4 -Printr-o lovitură de stat, Putin este înlăturat de la putere

Rusia post-sovietică nu s-a confruntat până acum cu lovituri de stat militare, dar nici acest scenariu nu poate fi ignorat.

 Măcelarul – Mihail Mizințev

Atât ministrul apărării Serghei Șoigu, cât și Valeri Gerasimov, șeful statului major, au avut de-a face cu războaie oribile, ceea ce îi discreditează din postura de lideri militari care ar putea conduce țara după o lovitură de stat. Există însă un general care se bucură de o reputație brutală: Mihail Mizințev, „măcelarul Mariupolului”. Acesta a condus asediul asupra orașului din Ucraina în care au murit 20.000 de civili înainte ca orașul port să fie ocupat de trupele ruse în luna mai.

Foto: Captură video

Războinicul – Ramzan Kadîrov

Liderul cecen Ramzan Kadyrov, care se autointitulează „soldatul lui Putin”, este unul dintre cei mai importanți susținători ai războiului Rusiei din Ucraina. El caracterizează conflictul drept o confruntare între armata lui personală a „Kadyrovtsy” și inamicii ucraineni pe care ia catalogat „diavoli” neonaziști. Trupele sale au avut, totuși, mai bine rezultate ca războinici pe TikTok, aplicația video pentru smartphone, decât pe frontul de luptă.

Kadîrov este un propagandist de succes al regimului de la Kremlin – canalul său de Telegram a strâns peste 2,6 milioane de urmăritori. Orice încercare a lui Kadîrov de a exploata slăbiciunea lui Putin în scop personal, însă, l-ar pune într-o poziție precară.

Foto: Hepta – Sputnik / Mikhail Metzel

„Oamenii lui Kadyrov sunt periculoși, dar urâți”, spune Guriev, coautor al cărții „ Spin Dictators ”, o carte despre tirania modernă. Este mai probabil, susține Guriev, ca Kadyrov să caute mai multă autonomie sau independență pentru Cecenia dacă există revolte politice în Rusia.

Mercenarul – Evgheni Prigojin

Prigojin, oligarhul cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin”, care conduce armata de mercenari Wagner, este cel mai în măsură să ocupe poziția de comandant suprem al Rusiei în acest moment. Prigojin a fost filmat luna trecută în timp ce susținea un discurs de recrutare în curtea unei închisori în care le promitea deținuților că le va reda libertatea dacă luptă pentru Rusia în Ucraina timp de șase luni și supraviețuiesc.

Pentru ca acesta să aibă o șansă de a ajunge la conducere este nevoie de o răsturnare totală a situației din Ucraina. Rusia ar trebui să piardă o mare partde din teritoriul ocupat, iar soldații nemulțumiți să se întoarcă acasă.

Foto: Captură video

„Trebuie să aibă loc o prăbușire absolut catastrofală a statului”, o situație fără precedent în istoria contemporană, sovietică și imperială târzie a Rusiei, potrivit autorului Mark Galeotti, care a scris cărți despre istoria, războaiele, spionajul și crima organizată din Rusia.