Cum ar putea fi interpretată decizia Chinei de a îndemna cetățenii să își facă provizii de alimente pentru iarnă

Publicat: 06 11. 2021, 16:29
Actualizat: 06 11. 2021, 16:32
Foto simbol: Pixabay

China și-a îndemnat cetățenii să facă provizii de alimente pentru a face față nevoilor de zi cu zi și unor eventuale urgențe, iar măsurile de ținere sub control a consumului cuprind și plata unei taxe suplimentare pentru persoanele care risipesc mâncarea, precum și posibilitatea de a raporta restaurantele care fac același lucru, transmite Adevărul, care notează că, indirect, îngrijorarea legată de inflație este vizibilă.

Chinezii, îndemnați să își facă provizii de alimente. Cum ar putea fi interpretată decizia

La începutul săptămânii, Ministerul chinez al comerțului a emis o notificare prin care a transmis autorităților locale să încurajeze populația să strângă „necesitățile zilnice” pentru a face față „nevoilor de zi cu zi și situațiilor de urgență”. Totodată, autoritățile locale au fost îndemnate să se asigure că locuitorii din comunitatea lor dispun de „o rezervă adecvată” de bunuri esențiale pentru a trece cu bine peste iarnă. Totul în contextul în care, potrivit CNN, vremea rea, deficitul de energie și restricțiile COVID-19 amenință să întrerupă lanțul de aprovizionare.

Principalul motiv ar putea fi controlul pandemiei. Măsurile de protecție sanitară au fost dintre cele mai dure și au presupus închiderea unor regiuni sau orașe după depistarea a numai câteva cazuri, restricționarea circulației intraurbane, dar și testarea masivă. Dacă familiile chineze ar avea rezerve suficiente, decizia de carantinare a unor zone ar putea fi luată mult mai ușor.

Alții pun poziția autorităților chineze pe seama mișcărilor de pe scena geopolitică, având în vedere tensiunile dintre Beijing și Taiwan – mai mult, pe rețelele sociale se vorbește și despre posibilitatea unui conflict. Taiwan găzduiește sediul celui mai mare producător de cipuri, TSMC, care dispune de cele mai avansate tehnologii la ora actuală, realizând produse pentru Apple, AMD și Qualcomm, spune Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaționale.

Lanțurile logistice au resimțit o presiune neobișnuită în 2021, însă recent au început să se relaxeze, conform indicelui compilat de Bloomberg. Chiar și așa, dinamica e modestă în raport cu nivelurile anterioare, iar restabilirea unor fluxuri normale ar putea dura luni întregi, o estimare care și ea în sine ridică multe semne de întrebare.

Una peste alta, realizarea de provizii ar putea, în condițiii de planificare rațională, să tempereze prețurile în sector și să ajute la stabilizarea inflației, prin reducerea sensibilității la alte variații de prețuri.