Cum ar putea fi explicate ploile extreme și inundațiile devastatoare din China. Cel puțin 33 de persoane au murit în cele mai grele precipitații „din ultimul mileniu”

Cum ar putea fi explicate ploile extreme și inundațiile devastatoare din China. Cel puțin 33 de persoane au murit în cele mai grele precipitații „din ultimul mileniu”
Barajul celor Trei Defileuri de pe cursul Fluviului Yangtze a resimțit tot mai multă presiune pe fondul inundațiilor din China. Foto: Hepta.ro / ImagineChina / Wang Huifu

Cel puțin 33 de persoane au murit în inundațiile devastatoare din estul Chinei. Zhengzhou, capitala provinciei Henan și casă a peste 10 milioane de oameni, s-a confruntat cu ploi extreme, precipitațiile atingând cel mai ridicat nivel consemnat vreodată în China și printre cele mai semnificative înregistrate pe mapamond.

În orașul chinez, ploile au atins marți un nivel de 201 mm pe oră și 600 m în 24 de ore, transmite The Washington Post. Spre comparație, în România recordul pe un interval de 24 de ore a fost stabilit în 12 iulie 1999, când la Drobeta Turnu Severin era înregistrat un nivel de 224 m, adică nu cu mult față de cât a plouat în Zhengzhou într-o singură oră.

Potrivit presei internaționale, observatorii de specialitate spun că a fost vorba despre cele mai grele precipitații din China ultimului mileniu.

Schimbările climatice și urbanizarea rapidă, posibile explicații pentru ploile extreme și inundațiile devastatoare din China

The South China Morning Post pune căderile masive de precipitații pe seama Taifunului In-Fa, iar statul Asiatic se confruntă de multă vreme cu inundațiile, care provoacă anual pierderi de vieți și pagube materiale, însă de-a lungul timpului acestea s-au înrăutățit pe fondul urbanizării rapide și a schimbărilor climatice, notează The Indian Express.

Pe măsură ce tot mai mult teren este acoperit cu beton impermeabil, riscul de acumulare a apei la suprafață devine tot mai mare. Anul trecut, inundațiile din China provocau decesul sau, după caz, dispariția a 200 de persoane, precum și daune directe de 25 de miliarde de dolari.

Orașul Zhengzhou este situat pe malurile Fluviului Galben, al doilea cel mai mare râu din China, un alt aspect care îngreunează controlul inundațiilor din regiune. Pentru a diminua riscurile, țara s-a bazat pe baraje artificiale și pe diverse rezervoare, dar barajele sunt incapabile să rețină apa pe fondul ploilor extreme.

În trecut, oficialii au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la Barajul celor Trei Defileuri de pe cursul Fluviului Yangtze, unde se află cea mai mare stație hidroelectrică de pe mapamond, în condițiile în care precipitațiile devin tot mai abundente de la an, la an.

Li Shuo, analist climatic la Greenpeace East Asia, spune că inundațiile „trag un semnal de alarmă pentru China că schimbările climatice sunt prezente”, transmite agenția AFP. Un alt expert, Benjamin Horton, director al Earth Observatory of Singapore, spune că inclusiv schimbările climatice contribuie la nivelul tot mai mare al precipitațiilor.

Schimbările climatice au provocat probleme și în alte zone ale lumii. SUA și Canada au fost marcate de valuri de căldură severă, în timp ce în Jacobabad (Pakistan) temperaturile din termometre au atins un nivel cu adevărat amenințător de viață, de 52 de grade Celsius.

La rândul lor, Germania și Belgia s-au confruntat recent cu inundații masive pe fondul ploilor abundente, suferind de asemenea pierderi de vieți și pagube materiale însemnate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`