Cum ar putea fi amânate alegerile prezidențiale din SUA. Propunerea lui Donald Trump, dintr-o perspectivă juridică

Publicat: 31 07. 2020, 09:04
foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

Donald Trump, președintele SUA, a ridicat în aer posibilitatea ca alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie să fie amânate, dar Constituția națiunii investește Congresul cu o astfel de prerogativă, nu Casa Albă, potrivit Reuters, care a enumerat câteva aspecte juridice legate de acest scenariu.

Cum ar putea fi amânate alegerile prezidențiale din SUA. Propunerea lui Donald Trump, dintr-o perspectivă juridică

Articolul II din Constituția SUA oferă Congresului puterea de a fixa data alegerilor prezidențiale. Încă din 1845, scrutinul s-a desfășurat în prima zi de joi după prima luni din noiembrie, iar în 2020 această dată pică în 3 noiembrie.

Experții din zona juridică sunt de părere că, chiar și în scenariul în care Donald Trump ar decreta o stare de urgență în sănătate publică din cauza pandemiei de coronavirus, tot nu ar avea dreptul legal de a schimba ziua alegerilor.

„Președintele Trump nu are niciun fel de autoritate legală pentru a amâna alegerile”, susține Joshua Douglas, profesor la Universitatea din Kentucky și expert în legislație electorală.

El a subliniat că, din 1845, fiecare rundă de alegeri prezidențiale s-a desfășurat la termen, chiar și în perioade de război sau de pandemie.

Cu toate acestea, conform unui raport elaborat în 2004 de către think tank-ul Congressional Research Service, un institut de cercetare de politici publice al legiuitorilor americani, congresmenii ar putea extinde abilitatea de a amâna alegeri către executiv. Chiar și așa, având în vedere că în prezent Camera Reprezentanților este controlată de către opoziția democrată, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

Mai mult decât atât, orice amânare a alegerilor ar conduce la o reacție în lanț și ar obliga Congresul să amâne și alte termene limtă, precum 14 decembrie, data până la care Colegiul Electoral – electorii fiecărui stat, ale căror voturi sunt cele care determină câștigătorul scrutinului din punct de vedere tehnic – trebuie să trimită buletinele de vot. Prin lege, Congresul trebuie și să se întrunească în 6 ianuarie, ora 1 pm, pentru a număra voturile electorale și a declara formal un câștigător.

În plus, chiar și dacă alegerile ar fi amânate de Congres, mandatul președintelui Donald Trump s-ar încheia oricum la prânzul zilei de 20 ianuarie 2021, o dată fixată de al 20-lea Amendament al Constituției americane.

Mai există un amendament care ar putea influența data alegerilor, dar el trebuie aprobat cu o majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului, precum și să fie ratificat de către cel puțin 38 de state americane.

Dacă până în 20 ianuarie nu va exista un câștigător al alegerilor prezidențiale, Constituția stipulează că președintele Camerei Reprezentanților – funcție ocupată în prezent de democrata Nancy Pelosi – devine președintele SUA în exercițiu, până la confirmarea unui succesor.

Donald Trump a cerut amânarea alegerilor, pe motiv că ar putea fi fraudate

Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al SUA, a cerut amânarea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2020, pe motiv că votul prin corespondență ar putea duce la fraudarea scrutinului. Astfel, el a solicitat să fie aleasă o dată în care electoratul american va putea vota „în condiții de siguranță și adecvat”.

„Cu votul prin corespondență, alegerile din 2020 vor fi cele mai imprecise din istorie. Va fi o mare rușine pentru SUA. Amânați alegerile până când oamenii pot vota corect și în siguranță ???”, a scris președintele Trump, pe Twitter.

Președintele SUA, mesaj tranșant împotriva „revoluției culturale a stângii”

Mesajul său venea la puțin timp după discursul tranșant de la Texas, unde a afirmat căo victorie a „democraților radicali de stânga” în cursa pentru Casa Albă ar însemna „moartea prosperității americane” și ar „distruge” țara.

„Ei vor să dezrădăcineze și să demoleze fiecare valoare americană. Vor să șteargă orice urmă de religie din viața națiunii. Vor să ne îndoctrineze copiii, să lase poliția fără fonduri, să abolească suburbiile, să incite la revolte și lăse fiecare oraș la mila stângii radicale”, a declarat cel de-al 45-lea președinte alSUA, miercuri, potrivitAP News.