Cum amenință Rusia statul bulgar, după ce guvernul de la Sofia l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse: „Preoții, o amenințare pentru siguranța națională”

Publicat: 26 09. 2023, 08:20
Actualizat: 26 09. 2023, 09:57
Foto simbol: Pixabay

Rusia amenință statul bulgară că viitorul său act provocator la adresa sa, sub „directivele euroatlantice”, va acea inevitabil consecințe dezagreabile. Amenințarea vine din partea Rusiei, după ce Bulgaria l-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia.

Ambasadorul Bulgariei de la Moscova, Atanas Krastin, a fost convocat luni, 25 septembrie, de Rusia, pentru a-i transmite un protest în ceea ce privește expulzarea de către guvernul bulgar a trei preoți din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia, printre care și șeful acesteia, arhimandritul Vasian. Sfântul Sinod bulgar ar fi propus să se ocupe de întreținerea bisericii care a fost închisă în urma expulzărilor.

Următorul „act provocator” al autorităților bulgare sub „directivele euroatlantice” va avea consecințe inevitabil dezagreabile, relatează Agerpres.

Rusia amenință Bulgaria, după ce șeful Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia a fost expulzat

Potrivit Rusiei, expulzarea preoților, o decizie care a dus la închiderea bisericii Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni din Sofia, este o doctrină a partenerilor NATO de a „lupta împotriva influenței ruse”

„În acelaşi timp suntem ferm convinşi că planurile (guvernului bulgar) menite să submineze legăturile spirituale şi tradiţiile de prietenie de secole între popoarele rus şi bulgar nu au perspective şi sunt sortite eşecului”, se arată într-un comunicat al MAE.

Preoții de la Biserica Ortodoxă Rusă ar fi o „amenințare pentru securitatea națională

Guvernul bulgar a dispus joi, 21 septembrie, expulzarea șefului Bisericii Ortodoxe Ruse de la Sofia și doi preoți belaruși din cadrul aceluiași cult religios, pe motiv că reprezentau o „amenințare pentru securitatea națională” a Bulgariei.

Activitățile acestor preoți ar fi urmărit „să influenţeze cu bună ştiinţă procesele geopolitice în Republica Bulgaria în favoarea intereselor geopolitice ruse”.

Patriarhul bulgar Neofit l-a informat pe omologul său rus, patriarhul Kirill, că a desemnat patru preoţi care să se ocupe de serviciile religioase în biserica „care joacă un rol important în ridicarea spirituală a creştinilor ortodocşi”. Această măsură trebuie să fie înţeleasă „numai în aspectul său spiritual”.