Cum a reușit Ucraina să le livreze arme, medicamente, mâncare și alte necesități luptătorilor din Azovstal. Fondatorul batalionului Azov: „Nu au mai existat niciodată operațiuni de acest gen”
Andrii Bilețki, fondatorul batalionului Azov, a vorbit despre săptămânile întregi pe care le-au petrecut trupele ucrainene în combinatul Azovstal, devenit un simbol al rezistenței ucrainene din Mariupol, și spune că au existat cel puțin cinci tentative de a le transfera hrană, medicamente, armament, muniție și alte forme de sprijin și că, exceptând ultimele două transporturi, acestea s-au realizat cu succes, transmite Ukrainetoday.org.
Căzut între timp pradă forțelor ruse, combinatul Azovstal a fost ultima redută a trupelor ucrainene care au apărat Mariupol, oraș-port cu valențe strategice de la Marea Azov. Deși orașul a fost asediat încă din faza inițială a invaziei, ultimii luptători ucraineni s-au refugiat în uriașa oțelărie și au rezistat săptămâni întregi.
Ucraina ar fi reușit să le livreze arme, medicamente, mâncare și alte necesități luptătorilor din Azovstal
Andrii Bilețki susține că piloții ucraineni le-au livrat trupelor din Azovstal întăriri, armament, medicamente și alte lucruri necesare, ba chiar că au reușit să recupereze răniți și trupuri neînsuflețite.
Potrivit fondatorului din batalionul Azov, operațiunea de pătrundere aeriană a fost plănuită și efectuată sub auspiciile Directoratului principal de informații al Ministerului apărării de la Kiev. Bilețki însuși ar fi fost implicat în organizarea aterizării. Mulțumită operațiunii, 72 de luptători au fost duși cu elicopterele pentru a consolida apărarea orașului.
El susține că nicio altă armată nu a mai făcut ceva de acest gen în istoria umanității.
„Este clar că inamicul se dezvoltă, observă, înțelege că pătrund elicoptere în Mariupol. În aceste încercări, e de subliniat întâi eroismul și profesionalismul maxim ale piloților ucraineni. Nici măcar în «aterizările black hawk» nu și-au permis vreodată americanii să intre cu peste 100 de kilometri în profunzimea unui sistem de apărare antiaeriană în timp ce cerul este patrulat de avioanele de vânătoare ale inamicului. Nu au mai existat operațiuni de acest gen niciodată în istoria umanității”, a povestit Bilețki.
La Mariupol au fost livrate și medicamente cu ajutorul elicopterelor.
„În ultimul zbor, doctorii au covenit să zboare cu un elicopter. Au fost o asistentă, un anestezist, doi chirurgi – doar cinci reprezentanți ai personalului medical, civili. Sunt oameni din Dnipro… sunt adevărați eroi pentru mine”, a continuat fondatorul batalionului Azov.