În ciuda faptului că în zilele noastre este denumită „cea mai fericită țară din lume”, Finlanda a fost recunoscută drept una dintre țările cu cele mai mari rate de sinucidere din lume. Dar în ultimele trei decenii, țara a redus la jumătate numărul de sinucideri printr-o serie de inițiative și intervenții naționale.
În 1990 a fost cel mai întunecat an din istoria Finlandei în ceea ce privește mortalitatea prin sinucidere. În acel an, Finlanda a înregistrat 1.512 decese prin sinucidere, potrivit THL, în ceea ce era atunci o populație de puțin sub 5 milioane.
În schimb, în 2022, Finlanda a avut 740 de sinucideri, la o populație de 5,6 milioane – mai aproape de (deși ușor mai mare decât) media UE.
Printre inițiativele care au contribuit la realizarea acestei schimbări se numără proiectul național de prevenire a sinuciderii, care a fost derulat între 1986 și 1996 și a scăzut mortalitatea prin sinucidere cu 13%.
Succesul acestui program are legătură cu îmbunătățirea îngrijirii tulburării depresive, a depistarii mai rapide și mai devreme și apariției unor tratamente mai bune.
De asemenea, au fost introduse linii directoare privind cele mai bune practici privind modul de tratare a altor tulburări psihiatrice, inclusiv abuzul de alcool și tulburările de personalitate.
Deși acestea au avut un impact pozitiv, mulți pacienți încă nu primesc niciun ajutor deoarece nu îl caută sau tratamentul lor este întrerupt.
Un nou proiect de prevenire care se va desfășura între 2020 și 2030 are ca scop reducerea și mai mult a ratelor de sinucidere, parțial prin îmbunătățirea educației pentru public, jurnaliști și furnizori de servicii medicale.
O cultură a consumului intens de alcool a fost un factor puternic care a contribuit în trecut la numărul de sinucideri. Rata de sinucideri a scăzut în același ritm în care a scăzut consumul de alcool.
Cu toate acestea, cele mai vulnerabile grupuri includ acum femeile tinere: tentativele de sinucidere în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani sunt în creștere.
Cea mai mare proporție de încercări este încă în rândul bărbaților de vârstă mijlocie, dar compoziția generală s-a mutat semnificativ către femei. În anii 90, 80% din toate sinuciderile implicau bărbați; acum, numărul celor sub 25 de ani, este de 60%.
Numărul de sinucideri în rândul tinerilor sub 14 ani a crescut, de la aproape niciunul la până la șase persoane pe an. Dar de când se vorbește despre această problemă, oamenii reușesc să capete ajutor la timp.
Cu doar câteva decenii în urmă, cuvântul „sinucidere” era aproape de nespus – și de netipărit. La scurt timp după deschiderea în 1972, centrul de criză al lui Mieli din Helsinki și-a schimbat numele din „centru de prevenire a sinuciderii” în „centru de prevenire a crizelor”, deoarece existau obiecții la publicarea cuvântului în agenda telefonică.