Cum a reacționat China, după studiul realizat la Harvad, în care se susține că primele cazuri de COVID-19 de la Wuhan ar fi apărut încă din august 2019
Autoritățile de la Beijing au respins drept „ridicol” studiul realizat la Harvard Medical School, care sugera că e posibil ca noul coronavirus să fi început să se răspândească în China încă din august 2019, iar oamenii de știință chinezi susțin că în cercetare nu este oferită nicio dovadă convingătoare în acest sens, potrivit Reuters.
Cum a reacționat China, după studiul realizat la Harvad
Întrebată ce crede despre cercetare, Hua Chunying, purtătoare de cuvânt în Ministerul chinez de Externe, a răspuns: „Cred că este ridicol, absolut ridicol, să ajungi la o asemenea concluzie, având la bază niște observații atât de superficiale, precum volumul de trafic (n.r. – din spitale)”.
Cercetarea, care nu a fost verificată și de către alți oameni de știință, a folosit imagini din satelit cu parcările spitalelor din Wuhan – orașul cu 11 milioane de locuitori din China centrală, unde erau raportate primele cazuri de COVID-19 din lume, în decembrie 2019 – și date despre întrebările înregistrate în motoarele de căutare cu privire la noțiuni legate de simptomatologia bolii infecțioase, precum „tuse”.
Studiu Harvard. Primele cazuri de COVID-19 de la Wuhan ar fi apărut încă din august 2019
Autorii studiului susțin că fluxul mare de pacienți din spitale – dedus pe baza imaginilor susprinse în parcările din jurul unităților – și căutările legate de simptome au existat la Wuhan încă de dinainte de pandemia de coronavirus, care a debutat oficial în decembrie 2019.
„Deși nu putem confirma dacă volumul crescut a fost direct legat de noul virus, dovezile noastre vin în sprijinul altor lucrări recente, care arată că emergența a avut loc înainte să fie identificată în Piața Huanan (n.r. – din Wuhan)”, arată cercetarea.
Paul Digard, un expert în virologie de la Universitatea din Edinburgh, susține că tehnicile folosite pentru a detecta focarele de COVID-19 reprezintă o „idee interesantă, oarecum validă”.
„Este o lucrare interesantă, dar nu sunt sigur că ne face să avansăm prea mult”, a afirmat Keith Neal, un profesor epidemiolog specializat în boli infecțioase de la Universitatea Notthingam din Marea Britanie.
„Ceea ce încercăm să facem este să analizăm activitatea, cât de ocupat este un spital, iarmodul în care facem acest lucru este prin numărarea mașinilor care se află la acel spital. Parcările vor fi pline pe măsură ce un spital va fi ocupat. Așadar, mai multe mașini într-un spital înseamnă probabil că se întâmplă ceva în comunitate, o infecție crește și oamenii trebuie să vadă un medic”, a spus Brownstein, unul dintre autorii studiului, explicând că deși imaginea datelor în site nu e concludentă, numerele sunt relevante.
Rămâne însă un mister originea noului coronavirus, pentru că deși autoritățile comuniste din China susțin că acesta a apărut pe cale naturală, administrația Trump susține că există „dovezi clare” cum că totul ar fi început într-un laborator. De altfel, teoria guvernului SUA este împărtășită și de un fost șef al spionajului britanic.