Cum a creat Israelul pagerele care au explodat în Liban. Situația a creat valuri în Ungaria

Cum a creat Israelul pagerele care au explodat în Liban. Situația a creat valuri în Ungaria
Sursă foto: Shutterstock

Pagerele care au explodat și au ucis 12 oameni în Liban au fost produse de compania taiwaneză Gold Apollo care avea contract cu o firmă din Budapesta, dar care nu are niciun loc de producție sau de operare. Astfel, compania BAC Consulting a fost un paravan al Israelului.

Paravanul israelian

În pagerele care au explodat în Liban au fost implantate cantități de explozibil înainte de a ajunge în țară. După incident, a început lupta pentru a afla cine a produs dispozitivele. Inițial s-a spus că este Ungria, apoi Bulgaria și Norgevia, conform Hotnews.

Dar, investigațiile arată că firma BAC Consulting și alte două companii fantomă au fost deschise pentru a produce pagerele.

„Guvernul israelian nu a făcut schimbări în dispozitivele Hezbollah care au explodat, spun oficialii din apărare și informații. Le-au fabricat ca parte a unui truc elaborat”, se arată în New York Times.

Israelul a înființat o companie-fantomă care să se prezinte ca un producător international de pagere. BAC Consulting era o companie din Ungaria care avea contract cu o companie taiwaneză, Gold Apollo. Dar, era doar un paravan al Israelului, au transmis trei ofițeri de informații.

Pagerele care au fost livrate grupării Hezbollah conțineau baterii de care se atașa materialul explozibil. Dispozitivele au fost livrate în Liban în vara anului 2022, dar în număr mic, apoi producția a crescut.

Din cauza paravanului creat în Budapesta de către Israel, Ungaria nu a ezitat să reacționeze.

„Autoritățile ungare au stabilit că societatea în cauză este o societate comercială-intermediară, care nu are niciun loc de producție sau alt loc de operare în Ungaria”, a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban, Zoltan Kovacs. „Are un singur șef de operațiuni în Ungaria pe adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”, a mai adăugat acesta.

Compania norvegiană nu a comentat

Apoi, Ungaria a spus că vânzarea pagerelor a fost facilitate de o companie Bulgară. Aceasta din urmă a declarat că nu a detectat livrări de pagere în teritoriul său, iar vina a ajuns până în Norvegia. Dar, fondatorul companiei norvegiene nu a comentat incidentul.

Reamintim că 12 persoane au murit în timpul exploziilor pagerelor, de marți, si încă 25 au decedat după explozia walike-talkie-urilor, de miercuri. Israelul nu a afirmat, nici negat implicarea în acest incident.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`