După ce președintele american în exercițiu Joe Biden a eliminat Cuba de pe lista de sponsori ai terorismului întocmită de Washington, țara sancționată de SUA a anunțat un acord negociat împreună cu Biserica Catolică care va elibera 553 de prizonieri – inclusiv protestatari închiși și alți „deținuți politici”, potrivit France24.
Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden scoate Cuba de pe lista statelor considerate de SUA sponsori ai terorismului într-unul dintre ultimele sale acte oficiale înainte ca Donald Trump să depună jurământul.
Decizia va fi probabil anulată de Trump, care a restabilit și în mandatul anterior desemnarea Cubei drept țară teroristă în ultimele zile ale mandatului.
„A fost finalizată o evaluare și nu avem informații care să susțină desemnarea Cubei ca stat sponsor al terorismului”, a declarat reporterilor un înalt oficial al administrației Biden.
Acordul a fost negociat cu ajutorul Bisericii Catolice pentru eliberarea „deținuților politici din Cuba și a celor care au fost reținuți pe nedrept”, a adăugat oficialul.
Membrii familiei protestatarilor închiși au salutat anunțul, inclusiv Liset Fonseca, mama lui Roberto Perez, în vârstă de 41 de ani, condamnat la 10 ani de închisoare.
El a luat parte la proteste antiguvernamentale cu mii de alți cubanezi în iulie 2021, alimentate de întreruperile de curent și de creșterea prețurilor la alimente.
O persoană a fost ucisă și zeci au fost rănite în proteste, pe care Havana a acuzat Washingtonul că le-a orchestrat.
Potrivit cifrelor oficiale cubaneze, aproximativ 500 de persoane au primit pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru participare, dar grupurile de drepturi și ambasada SUA spun că cifra este mai aproape de 1.000.
„Toate mamele prizonierilor vor ca fii noștri să fie liberi și să iasă din acel iad care sunt închisorile din Cuba. Nu ar fi trebuit să fie niciodată în închisoare”, a spus Fonseca pentru AFP.
Cuba a salutat anunțul Washingtonului de marți ca un pas în „direcția corectă”, dar a deplâns că este încă sub sancțiunile americane în vigoare din 1962.
Ministerul de Externe a anunțat ulterior că 553 de persoane închise pentru „diverse infracțiuni” vor fi eliberate.
Cuba dă vina pe blocada SUA pentru cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, marcată de lipsa de combustibil, alimente, medicamente și electricitate.
Primul mandat prezidențial al lui Trump, din 2017 până în 2021, a marcat o înăsprire a sancțiunilor împotriva Cubei, care au fost relaxate în timpul unei perioade de detenție sub predecesorul său, Barack Obama.
Înainte de a-și prelua funcția, Biden promisese schimbări în politica SUA față de insulă, dar le-a amânat după reprimarea de la Havana a protestelor din 2021.
Analiştii spun că pandemia de Covid-19, care a afectat turismul, şi gestionarea proastă economică de către guvern au contribuit în mare măsură la starea proastă a economiei.
Dar președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, a descris sancțiunile americane drept „genocidale” și a spus că țara sa este pregătită pentru „circumstanțe mai dificile” după alegerea lui Trump.
Președintele de stânga al Columbiei Gustavo Petro a salutat anunțul de la Casa Albă.