Cuba, pusă la încercări grele. După pana de curent, uraganul Oscar lovește. Vântul a suflat cu peste 120 km/h

Cuba, pusă la încercări grele. După pana de curent, uraganul Oscar lovește. Vântul a suflat cu peste 120 km/h
Sursa foto: Freepik / @freepik

Uraganul Oscar le-a făcut viața grea cubanezilor. Rafalele de vânt au depășit chiar și 120 de kilometri pe oră, lăsând oameni fără adăpost, după ce acoperișurile caselor lor au fost smulse. În același timp, ploile abundente au provocat alunecări de teren.

Întreg weekendul, cei aproximativ 10 milioane de locuitori ai Cubei s-au confruntat cu o pană de curent masivă. Acum, munca tehnicienilor care lucrează pentru repunerea în funcțiune a rețelei electrice, a fost îngreunată de vremea capricioasă.

Criza energetică a început vineri, când cea mai mare centrală electrică a țării s-a prăbușit. Ministrul Energiei și Minelor, Vicente de la O Levy, a dat un răspuns promp, spunând că se fac eforturi pentru ca electricitatea să fie restabilită pentru majoritatea cubanezilor până luni seara, cu posibilitatea ca „ultimul client să aibă curent serviciul până marți”, menționează AFP, potrivit Observator News.

Lupta Cubei împotriva neajunsurilor

Această criză energetică se adaugă provocărilor existente ale Cubei, care se confruntă cu o inflație ridicată și penurii de alimente, medicamente, combustibil și apă.

Situația dificilă din Cuba a determinat peste 700.000 de cubanezi să migreze în Statele Unite, între ianuarie 2022 și august 2024, potrivit oficialilor americani.

Penele de curent din 2021 au dus la proteste violente

În iulie 2021, penele de curent din Cuba au declanșat proteste fără precedent, care au dus la moartea unui om și rănirea altor zeci de persoane.

Cu scopul de a-și consolida rețeaua electrică, Cuba a închiriat șapte centrale electrice plutitoare de la companii turcești și a adăugat numeroase generatoare diesel de mici dimensiuni.

Și alte state se confruntă cu fenomene extreme

În prezent, statul New Mexico se confruntă cu inundaţii devastatoare, în urma cărora cel puțin 2 persoane au murit.

Autorităţile au reușit să salveze sute de persoane din oraşul Roswell, care au ramas blocate pe acoperişuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`