Cu toții ochii pe SUA și succesul reușit de SpaceX, Rusia promite să testeze două noi rachete și să reia programul de explorare a Lunii

Publicat: 31 05. 2020, 18:48

Rusia promite să testeze două noi rachete în 2020 și să reia programul de explorare a Lunii în 2021, în replică la succesul obținut de proiectul companiei americane SpaceX, potrivit AFP și Reuters citate de Agerpres.

Rusia promite să testeze două noi rachete și să reia programul de explorare a Lunii

Agenția spațială rusă a ironizat, duminică, „isteria” manifestată de președintele SUA, Donald Trump, după lansarea reușită a rachetei SpaceX. Roskosmos a subliniat că nu este singura care are capacitatea de a trimite oameni în spațiu.

„Nu am înţeles isteria declanşată de lansarea reuşită a capsulei Crew Dragon”, a afirmatVladimir Ustimenko, purtătorul de cuvânt al Roskosmos, care a dat impresia că ironizează eșecul înregistrat de SpaceX în 2014, când Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse,sugerase SUA să-şi cumpere o trambulină.

Răspunsul lui Elon Musk, fondatorul SpaceX, nu s-a lăsat așteptat. El i-a răspuns, duminică, într-o conferință de presă susținută alături de șeful NASA, că „trambulina funcţionează!”.

Una peste alta, Ustimenko a subliniat că Rusia nu are intenția de a rămâne „inactivă”: „În acest an, vom testa două noi rachete, iar anul viitor, vom relua programul nostru de explorare a Lunii”.

De altfel, Dmitri Rogozin, șeful Roskosmos, afirmase anterior că Rusia ar putea lansa în toamnă racheta grea Angara, care are rolul de a înlocui vechile lansatoare Proton. Totuși, dezvoltarea proiectului a decurs cam lent.

Rogozin mai preciza că Rusia va accelerea dezvoltarea rachetei sale grele balistice intercontinentale Sarmat, care a fostprezentată ca fiind destinată să depăşească toate tipurile de sisteme de apărare antirachetă.

Cum programul navetelo spațiale americane a luat sfârșit în 2011, de atunci astronauții americani se bazau pe navele rusești Soiuz pentru a ajunge pe Stația Spațială Internațională (SII). Specialiștii susțin căRoskosmos facturează locul cu 80 de milioane de dolari – compania are un buget total anual de circa 2 miliarde de dolari.

Totuși, susține Roskosmos, chiar și după lansarea reușită de SpaceX SUA vor avea nevoie în continuare de Rusia.

„Este într-adevăr important să avem cel puţin două opţiuni pentru a ajunge la ISS. Pentru că nu se ştie niciodată…”, a declarat Ustimenko.

Deși sectorul spațial rusesc era una dintre mândriile URSS, a întâmpinat greutăți majore în ultimele trei decenii. Anii recent încheiați au fost marcați de scandaluri de corupțe și lansări ratate – una dintre ele chiar cu echipaj uman, dar ambii astronauți, care nu s-au putut ejecta, au supraviețuit.

Succes istoric pentru SUA și SpaceX

Într-o nouă filă de istorie scrisă de SUA, sâmbătă seară, racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauțiNASAau decolat spreStația Spațială Internațională. A fost primul zbor de acest gen realizat de o companie privată, în spețăSpace ExplorationTechnologies Corp.

După 19 ore de parcurs pe orbită, în cele din urmă SpaceX Crew Dragon a ajuns în siguranță, cu astronauții NASA Bob Behnken și Doug Hurley la bord, la Stația Spațială Internațională. Capsula a fost cuplată fără probleme de Stația Spațială.