Crucea Roșie: Civilii nu au putut fi evacuați din Mariupol, deoarece nu a fost respectate acordurile și garanțiile de securitate necesare

Crucea Roșie: Civilii nu au putut fi evacuați din Mariupol, deoarece nu a fost respectate acordurile și garanțiile de securitate necesare
Civilii nu au putut fi evacuați din Mariupol, Mariupol, Ucraina, 25 martie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că operațiunea de evacuare a civililor din orașul Mariupol a fost amânată deoarece nu a fost respectate acordurile, condițiile și garanțiile de securitate necesare.

Între 100.000 și 170.000 de oameni sunt captivi în Mariupol și sunt privați de curent electric, apă potabilă, hrană sau medicamente, potrivit primarului, potrivit HotNews.

Civilii nu au putu fi evacuați din Mariupol

Echipa CICR care se îndreptase vineri spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele și condițiile au făcut imposibilă continuarea.

„Echipa CICR, care este formată din trei vehicule și nouă persoane, nu a ajuns la Mariupol și nici nu a facilitat trecerea în siguranță a civililor astăzi”, dar vor încerca din nou sâmbătă se arată în comunicat.

„Pentru ca operațiunea să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare. Dacă și când va avea loc operațiunea de trecere în siguranță, rolul CICR ca intermediar neutru ar fi să însoțească convoiul de la Mariupol în alt oraș din Ucraina”, spune renumita organizație.

Orașul-port, aproape distrus de armata rusă

Mariupolul este unul dintre cele mai afectate orașe din Ucraina. Rușii nu încetează să-l bombardeze. Cucerirea acestuia va permite crearea unui coridor terestru între Crimeea și alte regiuni controlate de ruși.

Denis Pușilin, șeful separatiștilor din Donețk, a ordonat formarea unei administrații municipale pentru orașul ucrainean asediat Mariupol.

Orașul se află în limitele regiunii Donețk din Ucraina aflată sub controlul guvernului ucrainean înainte de război, dar guvernul rus – care a recunoscut independența RPD la sfârșitul lunii februarie – consideră că întreaga regiune aparține republicii separatiste.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`