Croaţia este una dintre țările care se pregătește pentru redeschiderea anumitor sectoare de activitate, depășind vârful pandemiei de coronavirus, trendul fiind acum pe o pantă descendentă.
Astfel, în următoarele trei săptămâni se va face ridicarea progresivă a măsurilor de izolare introduse de autorități, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic.
„Din fericire, situaţia din Croaţia nu este la fel de dramatică cum este în alte ţări. De fapt, putem spune că situaţia epidemiei este sub control”, a declarat acesta.
Așadar, de luni, 27 mai, magazinele din afara mall-urilor se vor redeschide, la fel şi croitoriile, agenţiile de turism, galeriile şi muzeele. De asemenea, transportul public rutier şi maritim îşi va relua de asemenea operaţiunile.
Dacă trendul va rămâne pe pantă descendentă în Croația, pe 4 mai sistemul sanitar, public şi privat, îşi va relua activitatea normală. Totodată, spaţiile care presupun contact apropiat, precum frizeriile şi saloanele de înfrumuseţare vor fi şi ele redeschise, urmând ca a treia fază de ridicare a restricțiilor să se producă pe 11 mai.
În acest sens, fiind obligați să respecte în continuare distanțarea socială, cetățenilor li se va permite să alcătuiască grupuri mai mici de zece persoane. Mall-urile, grădiniţele şi şcolile primare se vor redeschide, odată cu reluarea zborurilor interne.
Totodată, cafenelele, barurile şi restaurantele cu terase şi hotelurile se vor redeschide şi ele, alături de parcurile naţionale şi naturale.
Croaţia, o destinaţie turistică majoră pentru turismul estival, are în vedere pregătirea unor ”coridoare turistice” pentru cetățenii cehi care la vară vor să meargă la mare pe litoralul croat, potrivit rfi.fr.
Astfel, s-a stabilit că turiștii cehi trebuie să aibă asupra lor un certificat sanitar care să arate că nu sunt contaminați, putând intra în țară pe cale aeriană sau terestră. Cu toate acestea, autoritățile sanitare nu văd însă cu ochi buni această măsură de relaxare, sugerând ca toate activitățile să fie restânse cel puțin până anul viitor.
Gari Cappelli, Ministrul Turismului, a declarat că este necesar să fie salvat turimul. 90% din veniturile sectorului fiind reprezentat de către turiștii străini.
Croația este dependentă de turism. Potrivit statisticilor, în 2019, aproximativ 20 de milioane de turiști și-au petrecut concediul în Croația.
Cei 21 de miniștriși-au donat salariile dinluna martie (aproximativ 2,700 de euro), însumând aproape 57.000 de euro.
”Este o ocazie pentru noi toţi să demonstrăm unitate, solidaritate şi responsabilitate, pentru a putea depăşi combinaţia a două crize, cea a coronavirusului şi a cutremurului de la Zagreb”, a declarat premierul Andrej Plenkovic.
De asemenea, premierul a elaborat un pachet de măsuri ce însumează circa patru miliarde de euro, menit să atenueze efectele economice negative ale măsurilor adoptate pentru a stopa epidemia de COVID-19.
Până în prezent, Croația a raportat 7,138 de cazuri confirmate cu coronavirus și 210 decese. Dintre cele 4,776 de cazuri active, 76 de cazuri se află în stare critică.
Numărul persoanelor infectate cuCOVID-19la nivel mondiala depășit pragul de 2,6 milioane, dintre care peste 58.000 de pacienți sunt în stare critică, în timp ce bilanțul total al deceselor cauzate decoronavirusa ajuns la 186.929 de persoane.