Croația, acuzată de Ungaria că îi încalcă suveranitatea pentru că a expediat peste graniţă trenuri cu refugiaţi însoţiţi de poliţişti (VIDEO)

Publicat: 21 09. 2015, 11:33
Foto: mirror.co.uk

Ungaria a trimis blindate la graniţa cu Croaţia, iar guvernul de la Zagreb e pus la zid de ţările vecine, pentru modul în care tratează criza refugiaţilor, potrivit B1 TV.

Ungaria acuză Croația că i-a încălcat suveranitatea, pentru că a expediat peste graniţă trenuri cu refugiaţi însoţiţi de poliţişti.

Ungurii ameninţă că ar putea bloca aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, dacă aceasta nu va reuşi să apere frontierele externe ale Uniunii Europene. Şi Slovenia acuză Croaţia că nu respectă regulile europene.

Totuşi, în ciuda tensiunilor politice, autostrada care face legătura între Zagreb şi Budapesta a fost redeschisă de autorităţile din Ungaria.

După construirea gardurilor de la graniţe, Ungaria a trimis şi tancuri la frontiera cu Croaţia. Ţară care s-a declarat depăşită de situaţie şi care a fost acuzată că încurajează migranţii să treacă graniţa ilegal.

Între timp, aproape 4.000 de refugiaţi veniți din Serbia au așteptat ca trenurile și autobuzele din Croația să-i transporte prin Ungaria și Slovenia în Austria, Germania sau în alte țări europene bogate. Scene cu imigranții care se strecurau pe geamurile trenurilor au fost surprinse în Croaţia, în oraşul Tovarnik.

Sute de oameni s-au înghesuit în vagoanele şi autobuzele puse la dispoziţie de autorităţile de la Zagreb. Guvernul croat nu a dezvăluit destinaţia finală, dar vecinii Croaţiei, Ungaria şi Slovenia, acuză că refugiaţii sunt ajutaţi să intre pe teritoriul lor.

Autorităţile de la Budapeste sunt atât de revoltate de metodele vecinilor croaţi încât au ameninţat că, în cazul în care Zagrebul nu va fi capabil să aperele frontierele externe, Ungaria ar putea bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen.

În ciuda acestor tensiuni, maghiarii au decis să redeschidă autostrada care face legătura între Zagreb şi Budapesta, după cinci zile de pauză. Maşinile pot circula din nou, dar numai după controale severe ale grănicerilor maghiari.

Măsura vine după ce premierul Serbiei a explicat că economia ţării sale are de suferit şi a cerut redeschiderea de urgenţă a şoselei.
Peste 25.000 de oameni au trecut din Serbia în Croaţia în ultimele cinci zile.

Croația, acuzată de Ungaria că îi încalcă suveranitatea pentru că a expediat peste graniţă trenuri cu refugiaţi însoţiţi de poliţişti

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf