În ciuda faptului că deţine cele mai mari zăcăminte petrolifere din lume, Venezuela se află într-o criză economică profundă din cauza corupţiei, care a dus şi la o criză politică în care statul are acum două preşedinţi: dictatorul Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei Juan Guaido, care este recunoscut de SUA, Canada şi majoritatea statelor din Europa şi America de Sud.
China şi Rusia au împrumutat regimului lui Maduro cu miliarde de dolari, iar acum nu doresc înlocuirea dictatorului pentru că nu au nicio garanţie ce se va întâmpla cu datoria odată cu schimbarea de regim.
Venezuela are în total datorii de peste 100 de miliarde către creditorii externi, conform CNBC.
Aceste aranjamente financiare au oferit Rusiei şi Chinei petrol ieftin şi influenţă politică în regiunea apropiată Statelor Unite, în schimbul sumelor de bani atât de necesare lui Nicolas Maduro pentru ca ţara să nu se scufunde într-o criză mai adâncă decât este deja.
Guaido a declarat, după ce s-a autoproclamat preşedinte, că toate înţelegerile încheiate legal vor fi respectate, un mesaj văzut drept o asigurare dată Chinei care încă îl suţine publice pe Maduro. În schimb, acesta nu s-a arătat la fel de deschis şi faţă de Rusia.
Într-un mod ironic, Moscova ar putea să iasă câştigătoare dintr-un faliment al Venezuelei pentru că ar putea să îşi activeze clauza în cea mai valoara activă a Venezuelei: cele 49,9% de acţiune cedate de Maduro către Rosneft printr-un împrumut din 2016.
Dacă Juan Guaido va reuşi să îl înlăture în cele din urmă pe Nicolas Maduro, acesta va apela cel mai probabil la un împrumut considerabil de la Fondul Internaţional Mondial, într-o acţiune care se prezintă drept una din cele mai dificile operaţiuni de restructurare a datoriilor naţionale.
Singura veste bună pentru Venezuela e că stă pe o rezervă de 300 de miliarde de barili de petrol, cât şi rezerve importante de aur, minereu de fier cât şi alte resurse.