Armen Sarkissian, președintele Armeniei, a refuzat să îl demită pe șeful forțelor armate armene, sâmbătă, intensificând astfel conflictul dintre premierul Nikol Pașinyan și armată cu privire la ceea ce prim-ministrul de la Erevan a catalogat drept o tentativă militară de lovitură de stat menită să îl înlăture din funcție, transmite Reuters.
Nikol Pașinyan l-a demis pe Onik Gasparyan din funcția de șef al Statului Major General, joi, însă pentru a produce efecte decizia sa avea nevoie de aprobarea formală a președintelui – care a respins mișcarea drept neconstituțională și care spune că armata ar trebui ținută în afara politicului.
Sute de susținători ai opoziției, care au manifestat în centrul capitalei Erevan, au salutat decizia lui Armen Sarkissian. În schimb, premierul Nikol Pașinyan a criticat mișcarea președintelui, declarând pe Facebook că „această decizie nu contribuie deloc la soluționarea situației actuale”.
Armata a cerut demisia lui Nikol Pașinyan, în condițiile în care mai multe voci au acuzat guvernul armean că a gestionat dezastruos sângerosul conflict de șase săptămâni între Azerbaidjan și forțele de etnie armeană pentru regiunea Nagorno-Karabah, care a avut loc anul trecut.
După încheierea luptelor – pentru enclava recunoscută la nivel internațional ca fiind parte a Azerbaidjanului, dar care în ultimul sfert de secol fusese controlată și dominată de forțele de etnie armeană – lui Nikol Pașinyan i s-a cerut demisia din funcția de prim-ministru al Armeniei. Cu toate acestea, apelul public al armatei privind înlăturarea sa a fost o premieră.
În acest moment, Nikol Pașinyan are dreptul să retrimită decretul de demitere către președinte, situație în care Armen Sarkissian ar trebui fie să îl semneze, fie să îl atace la Curtea constituțională armeană, a precizat Zoya Barseghyan, purtător de cuvânt al președinției armene, pentru Reuters.
Nikol Pașinyan a anunțat deja că va retrimite decretul. Dacă Sarkissian refuză să îl semneze, dar nici nu îl trimite la Curte, atunci decretul va intra automat în vigoare.
Fără îndoială, spune președinția armeană, forțele armate trebuie să rămână neutre la chestiuni politice.