Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene a acuzat Polonia, Ungaria și Cehia de nerespectare obligațiilor prin refuzul de a primi refugiați în contextul repartizării între state decis de Uniunea Europeană după criza migrației din 2015.
”Nerespectarea obligațiilor din cauză că, într-un caz particular, sunt rău întâmpinați sau nepopulari este un prim pas periculos spre prăbușirea societății ordonate și structurate, guvernată de statul de drept”, a subliniat avocatul potrivit comunicatului Curții de Justiției a Uniunii Europene.
De asemenea, avocatul a evidențiat ”principiul cooperării loiale” între statele membre și ”principiul solidarității”, care uneori implică ”acceptarea necesară a unei repartizări a poverilor”.
Avocatul general susține că cele trei state vizate ”nu pot invoca responsabilități pentru menținerea ordinii publice și protejarea securității interne pentru neaplicarea unui act valid al Uniunii cu care ei nu sunt de acord”.
Potrivit avocatului, legislația UE prevede mijloace de a proteja interesele unui stat membru în materie de securitate ”cu privire la reclamantul specific”. Eleanor Sharpston mai notează că alte state au cerut, au obținut, suspendarea temporară a obligațiilor de a se confrunta cu anumite dificultăți.
Reamintim că cele trei state au refuzat să primească refugiați motivând că sunt un pericol pentru securitatea și au condamnat temeiul legal invocat de Uniunea Europeană pentru a invoca obligativitatea statelor de a accepta o cotă de refugiați.