Criză iminentă în Ucraina: ONU declară că nu dispune de fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucrainieni în această iarnă
Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) declară că nu dispun de fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucrainieni în această iarnă, după ce mai bine de jumătate din capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică a fost distrusă în urma războiului.
În acest moment, UNHCR dispune de doar 47% din fondurile care le-ar fi necesare pentru a ajuta milioanele de ucraineni strămutați sau afectaţi de războiul care are loc în țara lor, a declarat Karolina Lindholm Billing, reprezentantul UNHCR în Ucraina, citată de G4media.
„Nivelul de finanţare a unor organizaţii precum a noastră este mult prea scăzut pentru această perioadă a anului”, a mai declarat Karolina Lindholm Billing.
Cu ce a ajutat UNHCR Ucraina în trecut
UNHCR în Ucraina ajută organizaţiile locale în cazarea persoanelor strămutate şi, de asemenea, vine în ajutorul persoanelor cele mai vulnerabile, mai ales în perioada aceasta, înainte de venirea iernii. Organizaţia a fost sprijin financiar pentru mai mulți refugiați, cu scopul de a-i ajuta în achiziționarea de îmbrăcăminte pentru iarnă, lemne de foc, materiale pentru o izolare mai bună a locuinţelor și alte bunuri care i-ar fi ajutat să treacă mai ușor peste temperaturile scăzute și lipsurile provocate de situația actuală în care se află Ucraina, a explicat responsabila ONU la Kiev.
Ucrainienii invocă tot mai des întreruperile de curent electric drept motivul pentru care aleg să plece din țara lor
În urma interviurilor care au avut loc la frontieră, UNHCR a observat o creștere a numărului de refugiați care invocă întreruperea frecventă a curentului drept unul dintre principalele motive ale plecării lor. În iunie, 25% dintre persoanele intervievate la frontieră au numit întreruperea curentului drept al doilea motiv pentru care au luat decizia de a părăsi țara, după securitate. În iulie, procentul a crescut la 49%, iar în august, după ce a înregistrat o scădere, procentul a ajuns la 28%.
Karolina Lindholm Billing a atras atenția asupra faptului că o creştere bruscă a atacurilor ruseşti împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei şi o iarnă aspră ar putea duce la o creştere bruscă a exodului ucrainenilor din ţară.
„Este deci esenţial ca Ucraina să primească sprijinul de care are nevoie pentru a-şi repara infrastructura energetică”, a insistat Lindholm Billing, citată de G4media.
Aflată într-o vizită la Kiev vinerea trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat locuitorii Ucrainei că vor primi suportul UE, atât în ceea ce privește distrugerile provocate de atacurile ruseşti, cât și pentru exportul energiei electrică. Acest sprijin ar trebui să acopere „25%” din nevoile ucrainene pentru iarnă, a mai declarat Ursula von der Leyen.
Atacurile rusești asupra Ucrainei continuă
Atacurile rusești nu au luat sfârșit și numărul pagubelor produse de război este în creștere. Ucraina a fost victima unui nou atac rusesc cu drone și rachete, în noaptea dintre 25 și 26, vizând cu precădere sectorul energetic. Trei transformatoare s-au numărat printre țintele atacului.
„Noaptea trecută, inamicul a efectuat un nou atac masiv asupra sectorului energetic ucrainean, utilizând drone şi rachete”, a afirmat premierul Denis Şmîhal, citat de G4media.
66 de drone şi patru rachete au fost distruse, dintr-un total de 78 de drone de atac şi şase rachete. Atacul a durat câteva ore și a fost îndreptat către mai multe regiuni ale Ucrainei.