Rafinăriile globale nu pot acoperi cererea crescută de motorină, accentuând inflația și afectând industria și transportul, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
Cotațiile petrolului cresc rapid, apropiindu-se de 95 de dolari pe baril la bursa din Londra. Totuși, creșterea prețurilor la motorină în SUA este mult mai semnificativă, atingând un record de 140 de dolari pe baril. În Europa, prețurile de referință au crescut cu 60% în ultimele luni.
Potrivit Economica.net, Arabia Saudită și Rusia au redus producția de petrol dens, folosit pentru fabricarea motorinei. Pe 5 septembrie, liderii OPEC+ au anunțat prelungirea reducerilor de producție până la sfârșitul anului, chiar în perioada de creștere tradițională a cererii de motorină. Există riscul unei înrăutățiri a situației.
„Suntem în pericol să vedem noi tensiuni pe piaţă, în special pentru distilate, în lunile de iarnă. Companiile de rafinare au probleme în a ţine pasul cu cererea”, a declarat Toril Bosoni, responsabil pentru piaţa petrolieră la Agenţia Internaţională a Energiei, scrie Economica.net.
Rafinăriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăți din cauza temperaturilor ridicate în emisfera nordică, ceea ce a dus la reducerea producției pe parcursul mai multor luni. De asemenea, rafinăriile au fost sub presiune pentru a fabrica alte produse, cum ar fi combustibil pentru aviație și benzină, pentru că cererea pentru acestea s-a redresat mai rapid, conform opiniei lui Callum Bruce, analist la Goldman Sachs Group Inc.
Situația pe piața de motorină ar fi putut fi mult mai gravă, însă ritmul de creștere a consumului nu a fost la fel de robust ca pe alte segmente ale pieței. Cel mai recent raport al Agenției Internaționale a Energiei estimează că în acest an consumul mondial de motorină a crescut cu 100.000 de barili pe zi. Comparativ, consumul de benzină a crescut cu aproape 500.000 de barili pe zi, iar cel de combustibil pentru aviație și kerosen a crescut cu peste un milion de barili pe zi.