Rusia este o provocare strategică mai actuală ca oricând, iar ce lipsește din partea Moscovei este interesul pentru un dialog pragmatic, de principiu și onest, a susținut Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru presa italiană. Declarația vine în contextul în care Rusia transferă armament greu, muniție, tehnică militară și trupe în estul Ucrainei, pe care-l ocupă ilegal, sub pretextul organizării unor exerciții militare defensive.
„Gestionarea relațiilor cu Federația Rusă constituie o provocare strategică, mai actuală ca niciodată. Relațiile UE și NATO cu Federația Rusă traversează o perioadă complicată pe fondul unui deficit de încredere accentuat. Vizita la Moscova a lui Josep Borrell a demonstrat, alături de alte provocări recente, lipsa reală de interes din partea Moscovei pentru un dialog pragmatic, principial și onest. Este important să nu uităm nici ceea ce a generat starea actuală: situația din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, pentru La Repubblica.
Acesta a mai afirmat că atmosfera este foarte tensionată în întreaga zonă, mai ales pe fondul acțiunilor de militarizare pe axa Marea Baltică – Marea Neagră.
Aurescu a subliniat, în acest context, că relațiile cu Rusia depind de respectarea de către aceasta a angajamentelor internaționale și de măsura în care ea se implică de o manieră constructivă în soluționarea conflictelor.
„Peninsula Crimeea a fost transformată într-o platformă de proiecție a forței ruse până în Estul Mediteranei și în Orientul Mijlociu. Din aceste considerente, relațiile cu Rusia depind, în principal, de asumarea și respectarea de către aceasta a angajamentelor internaționale și implicarea de o manieră constructivă în soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică. Relații durabile și predictibile se pot edifica doar prin respect ferm al normelor de drept internațional, prin respect reciproc ca parteneri egali”, a mai declarat Bogdan Aurescu, potrivit mae.ro.
Ministrul român de Externe a mai susținut că, în fața unor amenințări atât de complexe, trebuie să ne demonstrăm unitatea și solidaritatea, altfel „comunitatea noastră de valori și securitate va fi afectată”.
Declarațiile ministrului Aurescu, aflat în vizită oficială în Italia, vin în contextul în care Rusia transferă armament greu, muniție, tehnică militară și trupe în estul Ucrainei, pe care-l ocupă ilegal, sub pretextul organizării unor exerciții militare defensive.
NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste mișcări, la fel și președintele american Joe Biden, care a afirmat „sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii ruse care continuă în Donbas şi în Crimeea”.
Kremlinul susține, însă, că mobilizarea de trupe nu reprezintă nicio ameninţare.
„Armata rusă transferă militari pe teritoriul Rusiei acolo unde consideră necesar, pentru a garanta securitatea ţării. Nu trebuie să fie nimeni alarmat. Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse.
În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „este momentul ca NATO să accepte dorința mai veche a Ucrainei de a adera la alianță”.
„Intrarea în NATO este singura modalitate pentru a încheia războiul din Donbas”, a subliniat Zelenski.