Criza din Ucraina. Care este poziția României față de noile mișcări ale Rusiei în țara vecină

Criza din Ucraina. Care este poziția României față de noile mișcări ale Rusiei în țara vecină
Foto: Hepta - Evgeny Biyatov

Rusia este o provocare strategică mai actuală ca oricând, iar ce lipsește din partea Moscovei este interesul pentru un dialog pragmatic, de principiu și onest, a susținut Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pentru presa italiană. Declarația vine în contextul în care Rusia transferă armament greu, muniție, tehnică militară și trupe în estul Ucrainei, pe care-l ocupă ilegal, sub pretextul organizării unor exerciții militare defensive.

Bogdan Aurescu: Relațiile UE și NATO cu Rusia sunt într-o fază complicată, pe fondul unui deficit de încredere accentuat

„Gestionarea relațiilor cu Federația Rusă constituie o provocare strategică, mai actuală ca niciodată. Relațiile UE și NATO cu Federația Rusă traversează o perioadă complicată pe fondul unui deficit de încredere accentuat. Vizita la Moscova a lui Josep Borrell a demonstrat, alături de alte provocări recente, lipsa reală de interes din partea Moscovei pentru un dialog pragmatic, principial și onest. Este important să nu uităm nici ceea ce a generat starea actuală: situația din estul Ucrainei și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, pentru La Repubblica.

Acesta a mai afirmat că atmosfera este foarte tensionată în întreaga zonă, mai ales pe fondul acțiunilor de militarizare pe axa Marea Baltică – Marea Neagră.

Aurescu a subliniat, în acest context, că relațiile cu Rusia depind de respectarea de către aceasta a angajamentelor internaționale și de măsura în care ea se implică de o manieră constructivă în soluționarea conflictelor.

„Peninsula Crimeea a fost transformată într-o platformă de proiecție a forței ruse până în Estul Mediteranei și în Orientul Mijlociu. Din aceste considerente, relațiile cu Rusia depind, în principal, de asumarea și respectarea de către aceasta a angajamentelor internaționale și implicarea de o manieră constructivă în soluționarea conflictelor din Vecinătatea Estică. Relații durabile și predictibile se pot edifica doar prin respect ferm al normelor de drept internațional, prin respect reciproc ca parteneri egali”, a mai declarat Bogdan Aurescu, potrivit mae.ro.

Ministrul român de Externe a mai susținut că, în fața unor amenințări atât de complexe, trebuie să ne demonstrăm unitatea și solidaritatea, altfel „comunitatea noastră de valori și securitate va fi afectată”.

Mișcările masive de trupe ale Rusiei în estul Ucrainei

Declarațiile ministrului Aurescu, aflat în vizită oficială în Italia, vin în contextul în care Rusia transferă armament greu, muniție, tehnică militară și trupe în estul Ucrainei, pe care-l ocupă ilegal, sub pretextul organizării unor exerciții militare defensive.

NATO și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aceste mișcări, la fel și președintele american Joe Biden, care a afirmat „sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii ruse care continuă în Donbas şi în Crimeea”.

Kremlinul susține, însă, că mobilizarea de trupe nu reprezintă nicio ameninţare.

„Armata rusă transferă militari pe teritoriul Rusiei acolo unde consideră necesar, pentru a garanta securitatea ţării. Nu trebuie să fie nimeni alarmat. Rusia nu reprezintă ameninţări pentru nicio ţară din lume”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse.

În acest context, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „este momentul ca NATO să accepte dorința mai veche a Ucrainei de a adera la alianță”.

Intrarea în NATO este singura modalitate pentru a încheia războiul din Donbas”, a subliniat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)