Armata americană a tras o a patra rundă de lovituri cu rachete împotriva zonelor controlate de Houthi în Yemen. Loviturile au fost lansate din Marea Roșie, după ce o dronă lansată din zone controlate de Houthi a lovit o navă deținută de SUA în Golful Aden.
Agenția de presă Saba a spus că zonele vizate sunt Hodeidah, Taiz, Dhamar, al Bayda și Saada. Grupul media a susținut că avioanele din Marea Britanie au fost și ele implicate în atacuri, dar The Guardian nu a putut verifica aceste afirmații.
Armata americană a spus că forțele sale au efectuat lovituri asupra a 14 rachete Houthi care au fost încărcate pentru a fi trase din Yemen și că acestea reprezintă o amenințare iminentă pentru navele comerciale și navele marinei americane din regiune.
Din noiembrie, atacurile miliției Houthi susținute de Iran asupra navelor din regiune au încetinit comerțul dintre Asia și Europa și au alarmat marile puteri. Houthii, care controlează cea mai mare parte a Yemenului, spun că acționează în solidaritate cu palestinienii din Gaza.
Atacul de miercuri asupra navelor din Marea Roșie a făcut ca o dronă lansată de Houthis să lovească nava Genco Picardy, provocând un incendiu care a fost stins rapid, potrivit organizației pentru operațiunile comerciale maritime din Regatul Unit. Se spune că nava și echipajul său sunt în siguranță și se îndreaptă către următorul lor port de escală.
Atacul a fost un avertisment clar pentru administrația Biden după anunțul de miercuri că îi clasifică din nou pe militanții houthi drept „terorişti globali”.
Oficialii de la Washington au spus că vor concepe sancțiuni financiare împotriva houthiilor astfel încât să reducă daunele aduse celor 32 de milioane de locuitori din Yemen.
În ciuda sancțiunilor și loviturilor militare – inclusiv o operațiune la scară largă efectuată vinerea trecută de forțele americane și britanice care a lovit peste 60 de ținte în Yemen – houthii își continuă campania de hărțuire a navelor din Marea Roșie.
Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că SUA vor continua să ia măsuri militare pentru a preveni alte atacuri.
Liderii Houthi au spus că atacurile lor asupra navelor comerciale din Marea Roșie se vor încheia imediat ce „agresiunea israeliană” din Gaza se va opri și au avertizat că vor considera orice sancțiuni din partea Marii Britanii sau Americii ca pe o declarație de război.
Mai multe companii de transport maritim au spus că nu vor risca să folosească ruta Mării Roșii până în momentul în care criza se va termina.
Într-o declarație comună de marți seara, 26 de organizații yemenite și internaționale, inclusiv Salvați Copiii și Consiliul Norvegian pentru Refugiați, și-au exprimat „profunda îngrijorare cu privire la impactul umanitar al recentei escalade militare din Yemen și Marea Roșie”.
Grupul a spus că organizațiile umanitare „au început deja să simtă impactul amenințării securității în Marea Roșie, deoarece perturbarea comerțului duce la prețuri mai mari și provoacă întârzieri în transporturile de bunuri care salvează vieți”.
Grupul a spus că se așteaptă ca „o escaladare ulterioară să forțeze mai multe organizații să-și oprească operațiunile în zonele în care există ostilități”.
Peste 75% dintre yemeniți depind de ajutor pentru a trăi, pe fondul unei crize economice severe cauzate de război, prăbușirea monedei și restricțiile impuse importurilor și comerțului cu țările din străinătate.